BiH
137

Porodilje sutra ispred Vlade KS: Jadna je država koja mora štediti na bebama

Klix.ba
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Neformalna grupa porodilja u KS okupit će se sutra ispred Vlade KS kako bi protestom iskazali svoje protivljenje odluci Vlade da smanji porodiljske naknade za 100 KM.

Porodilje će prvi put u historiji BiH izaći na ulicu i boriti se za prava svoje djece. Protesti će se održati od 12 sati u vrijeme kada se odvija sjednica Skupštine KS na kojoj bi se trebao razmatrati Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom koji sadrži jednu izmjenu u smislu povećanja iznosa pomoći za ženu majku koja nije u radnom odnosu. One bi, ukoliko izmjene budu usvojene, umjesto 120 KM dobijati 180 KM.

“Godinu dana nakon održavanja JMB protesta, vlast ponovo udara na naše mališane. Ovog puta Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice. Poručuje se da djeca ipak nisu budućnost, kako članovi političkog establišmenta imaju običaj da kažu, posebno sada u vrijeme predizborne kampanje. U konačnici, nakon odluke, porodilje u KS će dobijati oko 360 KM, što nije ni blizu osnovnih potreba jedne bebe. Jadna je država kada na bebama mora štediti”, navodi u saopćenju za javnost neformalna grupa majki koja se spontano okupila oko zajedničkog problema.

Prema navodima resornog ministarstva, Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom "naknada plaće ženi majci u radnom odnosu iznosi 60 posto prosječne plaće, što trenutno iznosi 360 KM, s tim da ne može biti manja od najniže plaće koja se obračunava u skladu sa Odlukom Vlade FBiH o najnižoj neto satnici pomnoženoj sa 176 sati na mjesečnom nivou, a koja trenutno iznosi 343,20 KM i primjenjuje se od 2008. godine kada je ova odluka donijeta."

Neformalna grupa porodilja pozvala je sve sadašnje i buduće roditelje da im se pridruže kako bi skupa iskazali svoje nezadovoljstvo. Više informacija potražite na Facebook stranici.