BiH
600

Porodična atmosfera u Roditeljskoj kući: Mali heroji se nakon terapija igraju, a mame prave kolače

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Od početka maja ove godine Roditeljska kuća u Sarajevu postala je drugi dom za male heroje koji se bore protiv opake bolesti raka. Kad nisu na terapiji odmaraju u kući sa svojim roditeljima u kojoj imaju sve što im je potrebno.

Ekipa portala Klix.ba posjetila je Roditeljsku kuću i razgovarala s njenim trenutnim stanarima koji dolaze iz Unsko-sanskog i Tuzlanskog kantona. U kući se u prosjeku nalazi sedam porodica, a svaka od njih ima mališana koji je na liječenju.

Heroina Sara se liječi od septembra

Petogodišnju Saru zatekli smo kako pregleda časopis za djecu udobno smještena u veliku stolicu. Dolazi iz Cazina i na liječenju je od septembra 2015. godine. Dok se nije izgradila Roditeljska kuća njena porodica se snalazila na razne načine. Iznajmljivali su stan, a kada bi izašla iz bolnice i imala samo terapije dolazili bi iz Cazina u Sarajevo samo na taj dan.

"Bilo je mnogo teže nego sada jer smo sve dane morali provoditi u bolnici. Sara nije mogla kao sada da izađe i bude s porodicom u kući jer je stan bio daleko. Ovdje nam je sve pri ruci i u slučaju hitne intervencije bolnica je blizu. Kada nešto požele da im skuhamo, što je rijetkost nakon terapija, to možemo ovdje učiniti i zaista nas to raduje", kazala je Sarina majka Adnana.

Porodična atmosfera

Bila je u osmom mjesecu trudnoće kada se Sara počela liječiti. Njen brat je rođen u Sarajevu i trenutno je u Cazinu kod nane i djeda. Otac im redovno dolazi u posjetu i provede neko vrijeme s njima u kući.

"Ovdje vlada prava porodična atmosfera. Svi se družimo, djeca se igraju, pravimo zajedno iftar, pijemo kafu... Imamo sve i zaista je super. Ovo nam je drugi dom i puno je ljepše nego u bolnici jer se čovjek ugodnije osjeća", kazala nam je Adnana.

Sara voli crtati, bojiti, a najviše voli barbike. Ukućani je zovu "glumicom" jer voli i glumiti. Do kraja liječenja ostale su još četiri terapije. Nije željela mnogo pričati, ali nas je s ukućanima počastila kolačem koji je napravila s mamom.

Davud proslavio 1. rođendan

Mali Davud je prije nekoliko dan napunio prvu godinu. U kući smo zatekli njegovu majku i sestru, a on je bio na terapijama. Svi roditelji ističu kako su zadovoljni i sretni jer imaju drugi dom u kojem mogu provoditi vrijeme sa djetetom i pružiti mu sve ono što u bolnici ne mogu. Zajedno proslavljaju rođendane, ručaju, gledaju televiziju, dijele probleme i smjenjuju se u čuvanju djece.

Tu je i vesela ekipa udruženja Srce za djecu koja boluju od raka koja pomaže roditeljima i djeci u svakodnevnim stvarima, a koja je i najzaslužnija za pokretanje i realizaciju projekta Roditeljska kuća. Psihologinja Aldina Selimagić kazala nam je kako su se pozitivno iznenadili podrškom dobrih ljudi koji su nakon otvorenja Roditeljske kuće počeli dolaziti i donosiiti različite donacije. Tako su u prvim danima dobili sve proizvode potrebne za kuću, hranu, televizore, igračke, knjige, kolica i krevetić za bebe.

"Firme su nam davale donacije za cijelu godinu, a tu su i građani koji samo pokucaju na vrata i donesu nam voće, slatkiše i slično. Pozitivno smo iznenađeni. Imamo divnu saradnju s nekoliko grupa koje nas redovno kontaktiraju i pitaju da li nam nešto treba te obraduju našu dječicu", kazala je Selimagić.

Spremni učiniti sve za djecu

Projekt menadžer i potpredsjednik udruženja Fikret Kubat kazao je kako su sve prepreke koje su imali na samom početku ovog projekta (od administrativnih do nedostatka novca) uspješno prevazišli zbog djece i njihovih roditelja, ali da im je sada potrebna sistemska podrška koju su im vlasti obećali na dan otvorenja.

"Siguran sam da je otvorenje Roditeljske kuća jedna do najljepših vijesti u 2016. godini. U njemu su učestvovali svi - institucije, vlasti, vjerske zajednice, organizacije, kompanije, građani i bili su jedinstveni bez obzira na vjeru i naciju. Svima smo jako zahvalni. Sada nam trebaju prijatelji. Kuća traži sistemsku podršku koju jedino mogu dobiti od institucija vlasti dugoročno", rekao nam je Kubat.

Od otvorenja kuće kad su svi političari obećali svoju podršku javno, još se nije ništa promijenilo. Kubat je istakao kako su dobili informaciju kako se u Vladi FBiH trenutno radi na pronalasku adekvatnog rješenja.

"Imamo puno strpljenja. Za našu djecu smo spremni učiniti sve. Vjerujemo da će dobrota i ovaj put prevagnuti i da nam neće govoriti te floskule da nema novca jer za ovu djecu mora biti novca", naglasio je Kubat.

Na kraju su nas ukućani ispratili s osmijehom na licu, a Sara nam je poslala poljubac i nastavila crtati.