BiH
474

Porodice u Maglaju na granici očaja: Nemamo čime hraniti našu djecu!

Piše: N. J.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Situacija u Maglaju je krajnje dramatična, grad je pod vodom i odsječen je od ostatka zemlje. Iz ovoga grada stižu očajnički pozivi za pomoć.

U našu redakciju javlja se rodbina ljudi koji su u vrlo teškoj situaciji u Maglaju, prvenstveno jer imaju malu djecu, nemaju struje i vode, kao ni mogućnosti da nabave hranu.

Jedan od apela odnosi se na porodicu koja živi na adresi Jelovac bb sa blizancima od dva mjeseca. Najpotrebnija im je voda kako bi mogli napraviti hapu za bebice.

Prepušteni na milost i nemilost

U teškoj situaciji su i stanovnici Bijele Ploče u Maglaju, koji su na izmaku snaga. Nekoliko porodica i dalje iščekuje bilo kakvu pomoć. Njihove kuće su poplavljene, a stanovnici su na potkrovlju i na krovovima.

U kući Asira Mehinagića u tom naselju je troje penzionera i jedna osoba sa invaliditetom. S obzirom na to da je donji dio kuće poplavio, oni su ostali bez hrane i vode. Smrzavaju se čekajući pomoć, kazao je za Klix.ba njihov rođak koji jedva uspijeva stupiti u kontakt sa ovom porodicom. U njihovom komšiluku je još nekoliko porodica koje se nalaze u istoj situaciji.

Tarik Mešić nas je pozvao iz Austrije ističući kako je njegov brat prepušten na milost i nemilost u kući sa dvoje djece.

"Djeca su mala i već nemaju šta jesti. Moja majka je u drugom dijelu grada i ona je uspjela otići kod moje nane na peti sprat zgrade. Ona mi je rekla kako sa balkona gleda kako cijeli dan samo jedan čamac spašava ljude. Da li iko išta čini da se pomogne tim ljudima", rekao nam je Mešić.

Također, naši čitatelji tvrde da je više desetaka radnika zatočeno u fabrici Natron, te da im nije pružena nikakva pomoć.

Telefoni na koje možete tražiti pomoć

U međuvremenu su iz Ministarstva sigurnosti BiH saopćili brojeve na koje ugroženi građani mogu tražiti pomoć: 033/492-778 033/492-778 033/492-778 033/492-778 033/492-778 033/492-778.

"Oružane snage BiH od jutros su na raspolaganju za spašavanje građana korištenjem svih resursa i helikopterskih letova. Ukoliko ste ugroženi, molimo Vas da se javite Vašim lokalnim centrima civilne zaštite na broj 121. Oni će dalje proslijediti Vaše zahtjeve, posredstvom entitetskih centara civilne zaštite, Centru za krizne situacije Ministarstva sigurnosti BiH (033/492-778), koji je jedini nadležan za kontakt sa Ministarstvom odbrane po pitanju korištenja resursa Oružanih snaga BiH. Kako bi u što kraćem roku bili realizirani Vaši zahtjevi, molimo Vas da pratite ovo uputstvo. Molimo Vas da na Vašim profilima podijelite ovu informaciju radi pomoći ugroženima", saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.