|

Reporter Klix.ba kod Maglaja: Pripadnici OSBiH spasili nekoliko porodica

Reporter Klix.ba kod Maglaja: Pripadnici OSBiH spasili nekoliko porodica
503
Piše: E. Mehić
15.5.2014. u 14:30
82
komentara
503

dijeljenja
1/13 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
2/13 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
3/13 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
4/13 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
5/13 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
6/13 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
7/13 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
8/13 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
9/13 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
10/13 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
11/13 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
12/13 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
13/13 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Oružane snage BiH u popodnevnim satima su uspjele izvući iz poplavljenih područja nekoliko porodica, a akcija spašavanja se nastavlja.
Reporter portala Klix.ba javlja da je situacija i dalje dramatična. Kapetan Oružanih snaga BiH Fahrudin Mujagić za Klix.ba je kazao da su u toku operacije spašavanja u Maglaju, da je cijeli grad pod vodom te da se iz helikoptera ne vidi nijedna veća zelena površina.

U toku dosadašnje akcije spašene su četiri porodice sa troje djece iz kritičnih područja. Kako je našem reporteru u Maglaju rekao Mujagić, u jednu kuću su došli doslovno u posljednjem momentu, jer je pukao zid i urušio se.

Pripadnici Oružanih snaga su našem reporteru kazali da se akcija nastavlja. Neko vrijeme je akcija bila obustavljena zbog jakog vjetra. Civilna zaštita pruža pomoć Oružanim snagama, a oni koji su najviše ugroženi prebacuju se na lijevu stranu rijeke Bosne, gdje će prenoćiti kod komšija. Radi se o mještanima koji se nalaze uz samo korito rijeke Bosne. Njih je oko 70 porodica.

Kako je saznao naš reporter u Topčić Polju je jedan čovjek lakše povrijeđen u klizištu koje se pokrenulo u tom mjestu. On je prevezen u Kantonalnu bolnicu u Zenici.

U Topčić Polju, kao i u ostatku tog područja je otežan saobraćaj, a na većini puteva u općini Maglaj je potpuno blokiran.

U Maglaju je specijalna policija te tri kamiona pripadnika Oružanih snaga kako bi učestvovali u spašavanju.

Saobraćaj od Zenice prema Nemili na putu M17 je potpuno obustavljen zbog velikog odrona zemljišta.

Klix.ba je od jutros izvještavao o porodici s bebom koja je zarobljena u svojoj kućei u maglaju pored rijeke Bosne. Oni još uvijek nisu izvučeni, a majka Mirsada Karabegović moli za pomoć, o čemu opširnije možete čitati ovdje.

S obzirom na izuzetno tešku situaciju kada su u pitanju poplave u Zeničko-dobojskom kantonu predstavnici Crvenog križa FBiH će 16. maja 2014. godine u poslijepodnevnim satima zajedno sa predstavnicima Crvenog križa ZDK i Crvenim križem Grada Mostara pokušati doprijeti do ugroženih građana u području Maglaja, Zavidovića i Žepča i uručiti pomoć u vidu paketa hrane i higijene, deka, spužvi, pumpi za vodu, čizama i sredstava za dezinfekciju.

Pored toga organizacije Crvenog križa u općinama i kantonima već su kroz sistem Civilne zaštite uključene u zbrinjavanje građana u najugroženim općinama u FBiH.
Prijavi grešku


Komentari (82)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...