BiH
55

Porodice poginulih rudara će biti zbrinute

FENA
Upravni odbor sindikata rudnika u Federaciji BiH održao je danas u Zenici vanrednu sjednicu na kojoj se raspravljalo o stanju u rudnicima i aktuelnoj situaciji u zeničkom Rudniku mrkog uglja nakon teške nesreće u jami Raspotočje.

Poslije sastanka, koji je bio zatvoren za javnost, FENA saznaje da radnici Rudnika mrkog uglja Zenica mogu biti sigurno da će nastaviti raditi svi uposlenika, računajući i uposlene u jami Raspotočje.

Donesena je odluka da se imenuje stručni tim koji ima zadatak da u toku od 15 dana izradi plan i program otvaranja novog dijela eksploatacionog polja u reonu Raspotočja, tako da će se uraditi sve da se novo polje pripremi za eksploataciju, koja bi se odvijala u puno sigurnijim uslovima nego što je to bilo u polju u kojem se desila nesreća.

Odluke o budućem socijalnom statusu porodica nastradalih rudara saopćio je Sinan Husić, predsjednik sindikata rudara FBiH.

"Sve porodice će biti zbrinute na osnovu konstantnog načina rješavanja statusa porodica poginulih rudara u RMU Zenica. Djeca će biti stipendirana prema rudarskim pravilnicima, a sve majke hraniteljke porodica imati će, ako iskažu želju, mogućnosti da zasnuju radni odnos u rudniku Zenica. Već imamo jedan slučaj i supruga jednog poginulog rudara će biti uposlena u Termoelektrani Kakanj", kazao je Husić.

Na temu dosadašnjih i novih investicija u grupu federalnih rudnika, Elvedin Grabovića, direktor JP Elektroprivrede BiH, obrazložio je ulaganja ovog koncerna u rudnike. Prema ovom planu u zenički Rudnik je već uloženo 23,4 miliona KM, od planiranih 25 miliona KM za investicije.

"Ova 90 postotna realizirana investicija očigledno nije dovoljna da bi se zaštitili životi radnika i mi smo sada odlučili da se napravi novi plan eksploatacije novih jama, i u narednih 15 dana ćemo procijeniti koliko bi trebalo investicija da bi se te nove jame otvorile i mi ćemo nakon toga investirati ta sredstva, i uraditi sve da bi se smanjila mogućnost ponavljanja ovakvih situacija", istakao je Grabovica.

Na sastanku su Vlada FBIH, resorno ministarstvo i Elektroprivreda BiH iskazali spremnost i obećali upravi Rudnika Zenica da će pomoći kroz određena bespovratna sredstva, kroz povoljne beskamatne kredite i reprograme dodatnih sredstva za dodatne kapitalne investicije.

"Mi smo danas na ovom sastanku precizno rekli da radno pravni status uposlenih u RMU Zenica ne može doći u pitanje i njihova egzistencija i ostvarivanje egzistencija i ostvarivanje prava iz tog radnopravnog statusa i da ćemo zajedno Vlada i Elektroprivreda nastojati da pokušamo osposobiti što prije novo eksploataciono polje", kazao je premijer Nermin Nikšić.

Prema njegovom mišljenju treba da se jače povežu solidarna sredstva svih rudnika i usmjere na podizanje proizvodnje zeničkih rudnika.