BiH
92

Porodice poginulih mladića na Površinskom kopu Dubrave: Godina suza i neopisive boli

Piše: A. Kendić
Izeta i Mehmed Šehić
Alem Dedić, Reuf Alibašić, Adel Šehić i Edin Herić prije godinu dana smrtno su stradali nakon što ih je žive zatrpao odron zemlje na Površinskom kopu rudnika Dubrave. Ova četvorica mladića, kako bi zaradili nešto novca za egzistenciju, živote su izgubili prilikom ilegalnog utovara uglja na traktore.

Godinu dana nakon tragedije ekipa Klix.ba portala posjetila je mjesto Vukovije koje se nalazi nadomak Kalesije. Upravo iz ovog malog mjesta potiču četvorica nesretnih mladića. Iza njih su ostale porodice koje se ni danas ne mogu izboriti sa tugom koja ih je zadesila.

Najmlađi među poginulima je Edin Herić. Imao je svega 18 godina kada je otišao u smrt.

Njegovim roditeljima, ocu Mirsadu i majki Sahbi, lik najmlađeg sina konstantno je pred očima. Kako nam pričaju, nisu odobravali Edinov posao kojim se počeo baviti sa nepunih 16 godina.

"Edin je zaista bio dijete za poželjeti. Da samo mogu, život bi mu ponovo vratila. Ali, što se izgubi, izgubi se. Volio se baviti poljoprivrednim poslovima. Pomagao je apsolutno svima. U našem komšiluku još uvijek osmijeha nema. Molila sam ga da se ne bavi ovim poslom, ali me nije slušao. Mi smo izgubili apsolutno sve. Izgubili smo život, zdravlje i srce. Sada smo napola mrtve osobe", priča u razgovoru za Klix.ba majka Sahba pokazujući Edinovu sliku iz osnovne škole.

Dani koje nikome ne bi poželio

Otac Mirsad proteklih godinu dana nikome ne bi poželio.

"Za posao koji se bavi saznao sam godinu dana prije njegove smrti. Tamo je išao kao i svi ostali momci, da sebi zaradi nešto novca. Svaki put kad izađem u garažu na njega me podsjete natpisi koji je napravio na zidu: 'Edin, Edo Barca' i 'Edo Arsenal'. Posebno me boli ta činjenica da je postojala mogućnost da moj Edin preživi, ali se zakasnilo sa njegovim iskopavanjem", kaže otac Mirsad.

Dodaje i da je ovaj mladić imao brojne planove za budućnost.

"Kao mlad maštao je kako da se obogati. Razmišljao je o bavljenju stočarstvom, ali sudbina ga je prekinula u njegovoj nakani", ističe Mirsad u razgovoru za Klix.ba.

Posebno ga rastužuje činjenica da ni godinu dana nakon tragedije odgovorni nisu procesuirani. Kako tvrdi, krivci se znaju, ali su još uvijek na slobodi.

"Moram reći da naša djeca nisu išla krasti ugalj, oni su ga samo utovarali. Za njih je to bilo legalno, a s druge strane, nelegalno je bilo za osobe koje su ih gore vodile, kao i za rudničko obezbjeđenje. Sve je to bilo organizovano. U jednoj smjeni su znala doći 23 traktora na koja, u 15 do 20 minuta, budu natovarene po tri tone uglja", opisuje nam Mirsad način na koji se "obavljao posao" na Površinskom kopu Dubrave.

Dnevnica od 20 do 30 KM

Godina suza i neopisive boli je i iza porodice Reufa Alibašića koji je u trenutku kada ga je smrt zadesila imao 28 godina. Iza njega su ostali supruga Hurija i dječak Rijad koji će za nekoliko mjeseci obilježiti svoj treći rođendan.

Otac Ramo i majka Džemila još uvijek se nalaze u stanju šoka zbog gubitka sina jedinca. Sa ekipom Klix.ba portala nisu se mogli susresti.

"Živimo svo vrijeme u boli i suzama. Kao i svakog drugog mladića i mog Reufa je borba za egzistencijom natjerala na odlazak na kop. Tu noć ga je zub bolio, ali su ga pozvali da ide raditi, nakon toga ga više nisam vidjela. Njemu je dnevnica bila plaćana od 20 do 30 KM. Nadamo se da će neko odgovarati za njegovu, ali i za smrt svih ostalih mladića", priča nam Hurija drhtavim glasom.

Muk i tišina u kući

Muk i tišina preovladavaju i u kući Alema Dedića, koji je ovaj svijet na stravičan način napustio sa 22 godine.

Na vratima nas dočekuje njegova sestra Nesiba sa kojom je dijelio lijepe, ali i tužne trenutke.

"Ostali smo rano bez majke, a nakon toga nam je i otac umro. Maloljetni smo ostali sami sa starateljima. Nakon punoljetstva smo se osamostalili i tada je počeo život na način - dan za danom. Jedno drugom smo bili sve. Jedno vrijeme je radio u Termoelektrani Tuzla, a kada je otišao na čekanje počeo se baviti ovim poslom na kopu", kaže nam Nesiba u nadi da će odgovorne osobe za ovaj slučaj biti procesuirane.

Stravične slike stalno pred očima

Stravične slike nakon tragedije konstantno su pred očima porodici Adela Šehića, koji je sa 26 godina, u borbi za egzistencijom, izgubio život.

U kući u kojoj je proveo svoje momačke dane zatičemo oca Mehmeda i uplakanu majku Izetu.

Kako nam pričaju, zdravlje im je ozbiljno narušeno u proteklih godinu dana.

"Iza mog Adela su ostali supruga i dvogodišnji sin. Slike svog najmilijeg sina svakodnevno gledam i ljubim. Svakim danom nam je sve teže i teže. Konstantno sam pod tabletama za smirenje i ne znam kako ćemo sve ovo prebroditi. On je na kopu najmanje vremena provodio, to ga nije puno zanimalo, ali sudbina je takva bila. Danas bi sve dala samo da mi se moj sin vrati", priča nam majka Izeta brišući suze sa lica.

Sve porodice, pored ogromne boli zbog gubitka najmilijih, veže i gorčina koju osjećaju zbog činjenice da godinu dana nakon stravične nesreće niko nije optužen za smrt njihove djece.

Kako su nam kazali, planiraju organizirati proteste pred zgradom pravosudnih institucija u Tuzli jer se, ističu, krivci za tragediju znaju, ali još uvijek borave na slobodi.

Istraga proširena na još dvije osobe

Kako saznajemo, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u novembru 2015. godine donijelo naredbu o provođenju istrage protiv četiri odgovorne osobe na Površinskom kopu Dubrave, koji je u sastavu Rudnika mrkog ulja (RMU) Kreka u Tuzli.

Kako je za Klix.ba kazao glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović, istraga je u februaru ove godine proširena i na još dvije odgovorne osobe, jednu iz RMU Kreka u Tuzli i jednu sa Površinskog kopa Dubrave.

"Oni su osumnjičeni da su počinili krivično djelo 'teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine' u sticaju sa krivičnim djelom 'oštećenje zaštitnih naprava na radu', a vezano za nesreću prilikom koje su smrtno stradala četiri mladića tokom iskopavanja uglja na ovom kopu u februaru 2015. godine", istakao je Arnautović.

Dakle, pet odgovornih osoba sa Površinskog kopa Dubrave i jedna iz RMU Kreka u Tuzli su osumnjičeni da su propustili postupati po propisima i tehničkim pravilima prilikom površinskog iskopavanja uglja te da nisu obezbijedili mjesto izvođenja radova od neovlaštenih ulazaka trećih osoba.

Arnautović naglašava da su tokom predistražnog postupka, a po naredbi tužilaštva, obavljeni rudarsko i geološko vještačenje na pomenutom kopu.

U nalazima i mišljenjima vještaka utvrđene su određene nepravilnosti i odstupanja od pravila i propisa površinskog iskopavanja uglja.