Apel vlastima BiH
0

Porodica zabrinuta za sudbinu Yassera Sabbagha

Sarajevo-x.com
Yasser Mohamad Sabbagh i kolege ispred broda sa humanitarnom pomoći
Yasser Mohamad Sabbagh i kolege ispred broda sa humanitarnom pomoći
Nakon objave vijesti da se na jednom od brodova koji se napale izraelske snage nalazi i predstavnik BiH Yasser Mohamad Sabbagh, našoj redakciji obratio se njegov sin Amar, koji je uputio apel vlastima BiH da poduzmu sve što je neophodno kako bi se saznalo za sudbinu njegovog oca i ostalih učesnika humanitarnog konvoja.

Amar Sabbagh apeluje na vlasti naše zemlje da se obrate ambasadama Izraela, Turske, kao i našim ambasadama u tim zemljama kako bi došli do informacija o sudbini Yassera Sabbagha i kako bi omogućili njegovo sigurno prebacivanje u BiH.

Podsjećamo da se Sabbagh kao predstavnik Međunarodnog foruma solidarnosti - EMMAUS BiH iz BiH zajedno sa 600 humanitaraca, parlamentaraca, sveštenika, žena i djece 27. maja zaputio prema Gazi brodom "Plavi mermer".

Sabbagh je bio dio velikog humanitarnog konvoja koji je trebao otpremiti pomoć koju su građani BiH prikupili u protekloj godini, ali je njihovih šest brodova napala izraelska mornarica. U napadima je stradalo najmanje 15 osoba i povrijeđeno 30, a međunarodni zvaničnici ovaj čin oštro su osudili i zatražili istragu.