Dobit će konzularnu pomoć
0

Bh. državljanin i dalje u Izraelu, čeka se deportacija

Sarajevo-x.com
Yasser Mohamad Sabbagh
Yasser Mohamad Sabbagh
Državljanin Bosne i Hercegovine Yasser Mohamad Sabbagh koji je bio među putnicima konvoja humanitarne pomoći za palestinstko stanovništvo u pojasu Gaze je izvan životne opasnosti i nije povrijeđen, saopštila je i Organizacija Međunarodni forum solidarnostu - Emmaus. Informacija je još sinoć potvrđena i iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, a ministar Sven Alkalaj već je izdao nalog ambasadorici BiH u Izraelu Ivani Levi da posjeti Sabbagha.

Kako navodi Organizacija MFS - Emmaus bh. državljanin Sabbagh jučer se nalazio u privremenom kampu u gradu Ashdodu. Već sinoć svi pritvorenici su dobili priliku da budu deportovani u zemlje porijekla, ili da budu prebačeni u pritvor u gradu Beersheba u unutrašnjosti Izraela. Tu bi se, navodno, protiv njih pokrenuo pravni postupak i nakon 72 sata bi mogli biti deportovani u zemlje čiji su državljani.

Do sada je 48 aktivista deportovano, dok su ostali prebačeni u Beershebu, a među njima se nalazi i predstavnik MFS organizacije, državljanin BiH Yasser Mohamad Sabbagh. Humanitarci očekivali napad

Organizacija MFS - Emmaus BiH navodi kako su učesnici konvoja bili spremni za nesretni razvoj događaja, a takvo nešto se dalo naslutiti i iz posljednjeg e-maila kojeg je Sabbagh poslao.

"Interesantno je i to da do nas dolaze glasine da Izrael već priprema (ili je pripremio) centar za prihvat učensnika konvoja, kada nas budu uhapsili (lišili slobode), nakon što bi nas vjerovatno prisilili da plovimo prema Izreaelu. Organizatori su razmotrili tu vijest i u dogovoru sa učesnicima konvoja odlučili da se, ako do toga dođe, svi brane šutnjom i da traže advokata. Također je naglašeno da niko ne potpisuje nikakve papire bez da prethodno traže prevod, i dogovorili smo se da odbijemo deportaciju u našu zemlju jer smo krenuli da uđemo u Gazu! Svi učesnici konvoja su složni da nema povratka dok ne dođemo do Gaze i isporučimo humanitarnu pomoć", napisao je Sabbagh.

"Ovakve informacije govore o tome da svi učesnici konovja imaju jasno zacrtan cilj, a to je Gaza, te moramo biti ponosni što u ovako hrabroj ekipi imamo i predstavnika naše države, koji je odlučan da pomoć koju su stanovnici Bosne i Hercegovine namjenili za Gazu, tamo i stigne", napominje Organizacija MFS u svom saopštenju.

Smrt civila ne pomaže uspostavljanju mira

Napad izraleske flote na konvoj koji je prevozio pomoć Gazi osudila je i Organizacija Emmaus International.

"Emmaus International, čijih je nekoliko članova uključeno u dopremanje humanitarne pomoći za Palestinski narod, protestira zbog disproporcijalne upotrebe pretjerane sile protiv naših "boraca". Još jednom, smrt nedužnih civila koji traže da pomognu siromašnim ljudima nikako ne pomaže uspostavljanje mira i pravde, ozbiljno narušava počinitelja i dalje uništava svaku pogućnost za pomirenje između Palestinskog i Izraelskog naroda", navodi se u saopštenju.

"Naš cilj je da djelujemo kako bi svaki čovjek, svako društvo i svaka nacija mogli živjeti, iskazivati se i ostvarivati kroz razmjenu i raspodjelu, na jednako dostojanstven način", kazao je Jean Rousseau predsjednik Emmaus Internationala.

Napominjemo, najmanje 10 osoba u ponedjeljak ujutro izgubilo je živote kada je izraelska mornarica presrela konvoj od šest brodova, sa 10.000 tona humanitarne pomoći za Palestince, koji je krenuo iz Turske za pojas Gaze.