Ispovijest Muhameda Sabagha
0

"Izraelci su nas držali kao životinje"

Piše: Amer Jahić
Muhamed Jaser Sabagh  na Sarajevskom aerodromu (Foto: Fotoservis)
Muhamed Jaser Sabagh na Sarajevskom aerodromu (Foto: Fotoservis)
Muhamed Jaser Sabagh, koji se nalazio na humanitarnom brodu pomoći za narod Palestine u pojasu Gaze, stigao je u nedjelju u Bosnu i Hercegovinu sa povredama na rukama, jer su ga na palubi broda satima vezanim držali izraelski komandosi. Za portal Sarajevo-x.com govorio je o napadu na brod, boravku u zatvoru, premlaćivanju aktivista...

Aktivist Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS bio je prisutan na brodu Plavi mermer kojeg su 31. maja napali Izraelci.

U napadu koji se desio oko 04.30 sati ubijeno je deset, a ranjeno oko 30 humanitarnih aktivista.

Izraelski komandosi, kaže Muhamed, nisu dozvolili da se pomogne ranjenima, dok su sve humanitarce izveli na palubu i držali zavezane na podu do 12 sati. Potom su vraćeni u salone broda kojeg su Izraelci usmjerili prema jugu Izraela u grad Ashdod.

Na teretnom brodu koji se u pojas Gaze zaputio iz Turske bilo je prisutno oko 600 aktivista.

"Na brod je iz helikotera i čamaca upalo najmanje stotinu izraelskih komandosa. Svi su bili naouružani. Takvo moćno oružje samo se može vidjeti na filmovima i u video igricama", kazao je Muhamed.

Napadači su na palubi, kaže Muhamed, demonstrirali silu nad onima koji se malo pobune.

"Mene nisu udarali. Pošto sam bio malo agresivniji ruke su mi previše stegnuli zbog čega su natekle. U bolnici u Istanbulu su mi doktori pružili pomoć, a povrede su uslikane kao dokazni materijal za tužbu", rekao je on.

Brodovi su potom usmjereni prema izraelskom gradu Ashdod gdje su humanitarci iskrcani. Napadači su nastavili biti okrutni prema aktivistima.

"Sa broda su nas premjestili u neke prostorije i držali nas kao životinje. Tu nam nisu dopustili da jedemo, kao i da obavimo nuždu", priča Muhamed.

Potom je od zarobljenih aktivista traženo da potpišu dokument u kojim bi priznali da su na teritoriju Izraela ušli nelegalno. Onaj ko je odbio potpisati dokument završio je u zatvoru.

"Pročitao sam dokument koji bio i na arapskom jeziku i rekao da neću staviti potpis jer se brod nalazio u međunarodnim vodama", kaže Muhamed. "Kada sam odbio potpisati rekli su mi da idem u zatvor."

Zarobljenim humanitarnim aktivistima u zatvoru, kaže naš sagovornik, nije bilo dozvoljeno da obave telefonski razgovor, a zabranjeno je bilo pravo da obavljaju vjerske obrede. Aktivisti su u zatvoru zadržani tri dana.

"Kada su odlučili da nas puste zahtjevali su da potpišemo dokument u kojem dobrovoljno napuštamo Izrael i da imamo zabranu ulaska na teritoriju narednih sedam godina", rekao je on.

Jednog irskog aktivistu koji je odbio potpisati dokument izraelski komandosi su pretukli i tako ostalima utjerali strah. "Sva mu je glava bila krvava od siline udarca", kaže Muhamed. Potom su iz straha svi potpisali dokument.

Poljednji put u pojasu Gaze bio je oko Nove godine. Iako je preživio strahote, on ne planira prestati biti humanitarni aktivista. "Imam namjeru i dalje ići u pojas Gaze, ali me strah ponovnih napada, te da izgubim život", rekao je na kraju razgovora humanitarni aktivista.