Borba sa sistemom
179

Nadležni odbijali preuzeti: Porodica preminulog notara iz Sarajeva šest godina čuvala hiljade državnih dokumenata

A. Ku.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Iako zvuči nevjerovatno šest godina je trebalo Ministarstvu pravde Kantona Sarajevo da odgovori na apele porodice preminulog notara i da preuzme na desetine hiljada državnih dokumenata.

Čak šest godina je porodica preminulog notara Rasima Trnke čuvala dokumentaciju iz arhiva i ujedno vodila borbu sa sistemom da ono što je potrebno državi bude izmješteno iz njihovih privatnih prostorija.

Ovu informaciju je na društvenim mrežama objavio njegov sin, Fehim Trnka. Rekao je da je dokumentacija, koja je morala biti izmještena prestankom rada notara, jučer popisana, sačinjen je zapisnik te ista izuzeta i otpremljena iz privatnih prostorija.

"Od zakonskog roka od 15 dana dozvoljeno je da državni dokumenti budu u posjedu trećih lica (u ovom slučaju moje majke i moje braće i mene samog) preko 6 godina! Šest godina hiljade državnih dokumenata je čuvala moja porodica”, iznosi Trnka nevjerovatan podatak.

Otac mu je preminuo u aprilu 2017. godine, a iza sebe je ostavio ured i desetine hiljada ugovora (originala) u, kako je naveo, amanet državi i državnim organima nadležnim za rad i upravljanje notarskom službom.

"Nakon nekoliko mjeseci na upražnjenu poziciju, Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo imenuje novog notara. Na babino mjesto dolazi notar Ćatović Kasema. Imenovanjem novi notar je ujedno postao i vlasnik babine arhive te je istu morao preuzeti i smjestiti na sigurno kako zakon nalaže. Izvršen je popis i primopredaja arhivske građe - hiljade ugovora sačinjenih od strane ureda notara Trnka Rasima, ali ista nikada nije do kraja izvršena. Navedeni notar nije želio potpisati zapisnik te je sve tog dana ostalo na tome. Dani su prolazili ali ništa se nije dešavalo i rješavalo po pitanju arhiva", objašnjava Trnka.

Dodaje da je porodica svakodnevno zvala Ministarstvo pravde i Notarsku komoru zahtijevajući da se primopredaja izvrši po hitnom postupku.

"Stranke koje bi željele izvršiti uvid u spis i zatražile kopiju otpravka izvornika radi rješavanja pravnih pitanja iz traženih izvornika su često nailazile na zid. Notar ih je uvjeravao da istim nema pristup, stranke dovodio u zabludu te davao naše privatne kontakte da im mi iste omogućimo uz njihovu pomoć. Svakodnevno sam lično dobijao pozive od stranaka koje su zahtijevale da im otvorim arhiv kako bi se mogao izuzeti predmet", kaže Trnka.

Arhiv se nalazio u poslovno-stambenom prostoru u sklopu kompleksa Grand centra te su privatne prostorije u porodičnom vlasništvu ostale uzurpirane godinama.

Objašnjavajući zašto je godinama čuvao arhivsku građu Trnka kaže da je to bilo isključivo zbog imena oca, smatrao je to moralnom obavezom.

"Kada smo uvidjeli da država po tom pitanju ništa ne želi uraditi počeli smo koristiti pravne lijekove kako bi riješili državni i naš problem. Sudski postupak se otegao ,ne zbog tromosti sistema već uticaja tuženih strana", dodao je.

Ministri u Ministarstvu pravde su se mijenjali ali niko nije rješavao problem. Poziv od advokata za primopredaju arhiva je stigao prošle sedmice.

"Nemarom, zloupotrebom položaja i bahatim ponašanjem desetina osoba umiješanih u ovaj slučaj koji je trajao dugih šest i nešto godina, konačno je danas (jučer, opa.) završen! Vjerujem u pravdu u konačnici i siguran sam da će svi oni koji su bili umiješani u ova krivična djela dočekati živi kada će stati pred sud pravde i odgovarati za svoj nerad i kriminal kako zakon propisuje", zaključio je Trnka.

Vezani članci