Roditelji očajni
114

Porodica Nihada Tursića iz Srebrenika već pet godina čeka istinu o njegovoj smrti

Piše: A. K.
Izet i Fatima Tursić iz mjesta Ljenobud nadomak Srebrenika već pet godina tragaju za istinom o tačnom uzroku smrti sina Nihada. Ovaj 16-godišnjak preminuo je u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, a tačan uzrok smrti treba pokazati hemijsko-toksikološka kvantitativna i kvalitativna analiza na čije rezultate roditelji još uvijek čekaju.

Nihad Tursić se 13. augusta 2013. godine u poslijepodnevnim satima majci požalio na bolove u glavi koji su kasnije prouzrokovali i velike nagone za povraćanje.

Nakon što mu je ukazana pomoć u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Srebreniku prevezen je u Univerzitetski klinički centar u Tuzli gdje je, prema tvrdnjama njegove majke Fatime, nastala prava agonija koja do danas u cjelosti nije razriješena.

"Taj dan se Nihad ponašao sasvim normalno. Radili smo, pokosili dvorište. U jednom trenutku mi je rekao da ga boli glava, ali je popio tabletu protiv bolova koju su mu doktori ranije propisali, jer je s tri godine pao s drugog sprata kuće te je zadobio frakturu lobanje. Nakon toga je počeo povraćati, a blijedog ga je sestra odvela u Službu hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Srebreniku", prisjeća se Fatima u razgovoru s ekipom portala Klix.ba koja je posjetila Nihadovo rodno mjesto.

Neutješna već pet punih godina, Fatima nam kroz suze nastavlja razgovor riječima da je nakon ukazane ljekarske pomoći u Srebreniku Nihad u pratnji sestre prevezen u Univerzitetski klinički centar u Tuzli.

"U hodniku Klinike za interne bolesti UKC-a u Tuzli Nihad je proveo izvjestan period, a doktor mu se obratio riječima: 'Momak, jesi li se nadrogirao?'. Moj sin nikada nije konzumirao duhan, a kamoli da je uzimao nešto drugo. To tvrdim sa sigurnošću. Nakon što su ga smjestili u bolničko odjeljenje, doktor je kćerki rekao da nazovem u jedan sat iza ponoći. Tako smo i uradili, a njegov doktor je rekao da je on super i da nema nikakvih problema te da sutra možemo doći po njega", ističe Fatima.

Jutro je svanulo, a u vrijeme pripremanja porodice za odlazak u tuzlansku bolnicu stigao je telegram u kojem je navedeno da je Nihad preminuo u četiri sata ujutro (13. august 2013. godine, op.a.).

"Nakon informacije o Nihadovoj smrti odmah smo otišli u bolnicu, ali njegovog doktora nismo zatekli tamo. On se nije udostojio ni da nam kaže šta se tačno desilo s našim sinom. S obzirom da su rekli da je pio moje tablete za pritisak, što nije istina, urađena je obdukcija, a nalaz nikada nismo dobili. Samo nam je rečeno da je riječ o prirodnoj smrti i da sumnjaju da je uzeo tablete za pritisak", kaže Nihadova majka.

Sumnja u propust ljekara

Zbog sumnje u mogući propust ljekara, odnosno njegov nesavjestan rad, porodica je slučaj prijavila Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli koje je pokrenulo istragu.

Slučaj je prvenstveno vodio kantonalni tužilac Dragan Miličević, a potom ga je preuzela Merisa Nurkić koja je porodici Tursić rekla kako je naručila toksikološki nalaz. Međutim, rezultati nikada nisu stigli.

Iz Tužilaštva TK 29. septembra 2015. godine je stiglo obavještenje da se istraga u ovom predmetu neće provoditi, uz obrazloženje da iz prijave i pratećih spisa proizilazi da prijavljeno djelo nije krivično djelo.

"Imajući u vidu da iz iskaza svjedoka proizilazi da je malodobni Nihad Tursić 13. augusta 2013. godine popio neutvrđen broj tableta, uz navode porodice da se radi o tabletama paracetamol od 500 mg, da je isti bolovao od čestih glavobolja nastalih kao posljedica ranije povrede glave, zbog kojih je bio čest konzument pomenutih lijekova, da iz nalaza sudskog vještaka medicinske struke dr. Zdenka Cihlarža proizilazi da su obdukcijom tijela preminulog Nihada Tursića ustanovljeni znaci cirkularnog šoka koji je mogao nastupiti kao posljedica prekomjerne reakcije organizma na konzumiranje lijeka amplodipina (riječ je o lijeku za snižavanje pritiska, op.a.), tako da se u konkretnom slučaju ne može isključiti mogućnost nastanka smrti uslijed predoziranja amlodipinom, da na tijelu nisu ustanovljeni znaci svježeg mehaničkog nasilja, te da u postupcima ljekara u DZ Srebrenik i UKC Tuzla nije bilo elemenata propusta i nesavjesnog liječenja, odnosno primjene neprikladnog sredstva ili načina liječenja, jer su svi postupci učinjeni po principima medicinske struke i nauke, te s obzirom na navedene činjenice očito je da u prijavljenim radnjama nisu ostvarena obilježja krivičnog djela, zbog čega je odlučeno kao u dispozitivu uredbe", navedeno je.

Navedeni su i rezultati obdukcije, ali ni u jednom dijelu obavijesti ili citiranja obdukcijskog nalaza ne spominje se zaključak, odnosno tačan razlog Nihadove smrti, već se navodi niz sumnji.

Još uvijek čekaju rezultate toksikološke analize

S obzirom da nije utvrđeno koji je tačan uzrok smrti, reagovao je pravni zastupnik porodice Tursić Rifat Konjić, nakon čije je pritužbe istraga nastavljena.

Kako je navedeno u odgovoru na pritužbu Tužilaštva TK, a koju je potpisao glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić, analizom ranije tužiteljske odluke o neprovođenju istrage, dokaza u spisu i pritužbe advokata utvrđeno je da je pritužba utemeljena te da su postupajućem tužitelju date upute za dalje postupanje, odnosno upute za provođenje određenih istražnih radnji u ovom predmetu radi sagledavanja i utvrđivanja svih činjenica koje je Konjić naveo u svojoj pritužbi.

"Postupajući tužitelj je dužan postupiti po datim uputama, te ćete o tužiteljskoj odluci, a nakon što se provedu određene istražne radnje koje su naložene postupajućem tužitelju, biti blagovremeno obaviješteni", navedeno je u odgovoru na pritužbu te je slučaj dodijeljen tužitelju Damiru Čačkoviću.

Tužilaštvo TK je nastavilo da radi postupak u smislu utvrđivanja uzroka smrti te slijedom toga da li je uočen propust u liječenju dječaka.

"Više puta sam se zanimao za ovaj predmet te sam obavješten od postupajućeg tužitelja koji mi je i pokazao akt da je za vještačenje uzoraka tjelesnih tečnosti i tkiva koji su uzeti obdukcijom odredio Odjel sudske medicine na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Do danas se ništa nije uradilo i ovo je jedna od ružnijih stvari koju sam u svom 40-godišnjem poslu čuo i vidio", rekao je Konjić za Klix.ba.

Nihadovi otac i majka sada samo žive za trenutak kada će saznati tačan uzrok smrti svoga djeteta.

"On je naše dijete i mi imamo pravo da vidimo nalaze. Mi zahtjevamo da se konačno utvrdi istina o njegovoj smrti i da se prestane pričati kako se predozirao lijekovima ili kako se drogirao", kaže na kraju razgovora Nihadova majka Fatima koja nas je sa svog kućnog praga ispratila u suzama i nadi da će agonija u kojoj se nalazi s mužem i dvije kćerke biti uskoro okončana.