{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Porodica Mujić: Ne želimo se vratiti u BiH, bolje nam je ovdje

28.1.2014. u 08:45
253
269
Porodica Mujić: Ne želimo se vratiti u BiH, bolje nam je ovdje
253
Porodica Mujić: Ne želimo se vratiti u BiH, bolje nam je ovdje
Nazif Mujić u izbjegličkom centru u Njemačkoj (Foto: AFP)
Nazif Mujić, dobitnik Srebrenog medvjeda za najbolju glavnu mušku ulogu na 63. filmskom festivalu u Berlinu, kazao je da se ne namjerava sa porodicom vraćati u Bosnu i Hercegovinu. On se trenutno nalazi u jednom izbjegličkom kampu u zapadnom Berlinu.
Nazif, Senada i njihova djeca Šemsa, Sandra i Danis žive u staračkom domu koji je pretvoren u izbjeglički centar.

Prije nešto manje od 12 mjeseci, u dvorani koja je od izbjegličkog centra udaljena 20-tak kilometara, Nazif je dobio nagradu za najboljeg glumca nakon što je sebe glumio u filmu "Epizoda u životu berača željeza" režisera Danisa Tanovića.

Iako je nakon toga u Tuzli dobio dva posla, on je ipak odlučio zatražiti azil u Njemačkoj. Međutim, tamošnje vlasti odbile su njegov zahtjev i naredile da Mujić i njegova porodica napuste Njemačku najkasnije do 9. marta.

Međutim, kako piše AFP, on nema namjeru napuštati tu zemlju zbog čega će najvjerovatnije biti deportovani.

"Ne želimo se vraćati u Bosnu", kaže Nazif dok njegova supruga Senada dodaje da im je bolje živjeti u izjegličkom centru nego u BiH.

"Tamo smo jedva imali šta jesti i ne postoje uslovi za odgajanje naše djece", kaže 43-godišnji Mujić.Ljudi iz Festivala Berlinale ponudili su mu pravnu pomoć kako bi se istražio njihov slučaj.

"Ići ću na Berlinale sa porodicom ove godine. Pozvali su nas", kazao je Nazif Mujić za agenciju France-Presse.

Podsjetimo, nakon nagrade u Berlinu, Mujić je dobio posao u tuzlanskoj Slanoj banji, ali je vrlo brzo promijenio posao, jer mu nije odgovarao.

Kasnije je radio u drugom komunalnom preduzeću, gdje je, kako sam tvrdi, povrijeđen, te ga je napustio. To ga je navelo da sreću potraži kao azilant u Njemačkoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: