{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Porodica Maleš Vaskrs proslavlja sa prijateljima drugih vjera i nacija

12.4.2015. u 14:25
192
214
Porodica Maleš Vaskrs proslavlja sa prijateljima drugih vjera i nacija
192
Porodica Maleš Vaskrs proslavlja sa prijateljima drugih vjera i nacija
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
"Da Hristos nije vaskrsnuo uzalud bi bila vjera naša, ne bi imali u šta vjerovati. Sve ono što je on govorio bi bila laž, ali to je istina i to je potvrdio svojim vaskrsenjem čime je dao pečat svojoj propovijedi", kazao je paroh Druge zeničke parohije Marko Maleš komentarišući vrijednost današnjeg blagdana.
Maleš je rođen u Bugojnu i odrastao je u vjerničkoj porodici odakle se i rodila njegova želja da poslije Bogoslovije i fakulteta postane vjeroučitelj, a zatim da ode u službu đakonata gdje je nakon mjesec dana postao i sveštenik.

"Vaskrsu smo se svi radovali, a posebno kao djeca jer pred vaskrsenje imamo sedam nedjelja posta gdje sam i ja kao mali, baš kao što sad i moja djeca, postio i iščekivao Vaskrs. Možda moja djeca sada ne znaju suštinu posta i to se svodi kod njih na uzdržavanje od hrane i pića. Međutim, suzdržavanje od hrane i pića je onaj minimum, suština jeste da se suzdržimo i od činjenja loših djela", izjavio je Maleš.

Prema riječima Maleša samo jedan Vaskrs je proslavio tokom služenja Bogoslovije.

"Kao Bogoslovac nisam mnogo Vaskrsa proveo u Bogoslovjiji jer su nas za praznike puštali kući, ali ipak jedan je bio. Vaskrs tokom Bogoslovije pamtimo po dugom bogosluženjima po tri četiri sata, ali sama atmosfera praznika i molitvenog ushićenja ne daje neku tjeskobu i ne osjeti se teret", dodao je Maleš.

Marko Maleš sa porodicom i prijateljima njegove djece (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Marko Maleš sa porodicom i prijateljima njegove djece (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)


Nakon završenog fakulteta Marko je upoznao suprugu Stanu nakon čega je počeo raditi kao vjeroučitelj u Rogatici, a potom i postao sveštenik. Stana je istakla da je velika čast biti supruga pravoslavnog sveštenika, ali i odgovornost.

"Kada ste žena sveštenika, ne možete se ponašati kako želite, niti oblačiti kako želite. Vi ste ipak uzor ljudima koji se nalaze oko vas, ali to nije teško, samo se treba voditi računa o tome", izjavila je Stana.

Marko je još dodao da Vaskrs danas nema onu dimenziju koja je postojala kada je bio dijete i kada su jedva čekali da se probaju raznovrsna jela koja su bila zabranjena prilikom sedam sedmica posta.

"Nama sveštenicima vrhunac jeste ne da čekamo ručak i veselje. Vrhunac svakog praznika jeste liturgija i to je centar svega. Za nas pravoslavce Vaskrs je najveći praznik. Da Hristos nije vaskrsnuo uzalud bi bila vjera naša, ne bi imali u šta vjerovati. Sve ono što je on govorio bi bila laža, ali to je istina i to je potvrdio svojim vaskrsenjem čime je dao pečat svojoj propovijedi", dodao je Maleš.

U kući Maleša Vaskrs se obilježava farbanjem jaja i zajedničkim ručkom koji za njih predstavlja drugu crkvu. Svakako, porodicu Maleš obiđe veliki broj pravoslavnih vjernika, ali i komšija drugih religija koji mu čestitaju praznik.

Crvena jaja simboliziraju krv Hristovu, a jaje je simbol vaskrsenja (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Crvena jaja simboliziraju krv Hristovu, a jaje je simbol vaskrsenja (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)


"U Zenici je pozitivna atmosfera. Neću reći da se iznenađujem, i u Kaknju smo imali dobre susjedske odnose gdje smo čestitali praznike jedni drugima. Nije niti jedan Bajram, Božić, Uskrs ili Vaskrs prošao bez čestitanja, hrane, pića i druženja, a vidim da i ovdje ta tradicija postoji i to mi je posebno drago. Jedino zajedništvom možemo uspjeti. Volim ovaj mentalitet Bosanaca jer se razumijemo sa svima. Ja sam ovdje naučio i draže mi je ovdje služiti nego bilo gdje", izjavio je Maleš koji je imao ponuda da svoju službu obavlja i u Novom Sadu gdje mu žive roditelji.

Članovi porodice Maleš danas će svojim gostima podijeliti jaja i na taj način podijeliti sreću Vaskrsa i sa drugim ljudima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: