Dugogodišnji problem
31

Porodica Kujundžić iz Sarajeva spriječila deložaciju iz stana, koja je naložena nakon sustanarskog spora

Piše: A. Z.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Porodica Kujundžić je blokiranjem vrata spriječila deložaciju iz stana u sarajevskoj ulici Muhameda Kantardžića 1, koja je bila zakazana za danas. Fikret Kujundžić se već godinama spori za sustanarski odnos s Vesnom Mišanović, nekadašnjom bh. šahistkinjom koja već decenijama živi u inozemstvu. Deložacija njegove porodice je odgođena, a Fikret kaže da je u trenutku očaja bio spreman prerezati vene.

Naime, Fikretov otac je u sustanarskom odnosu živio s Hildom Baškarad, a nakon njene smrti 1987. godine podnio je zahtjev za proširenje, odnosno za sastavljanje stana u jednu cjelinu. Umjesto toga, Općina Centar je predmetni dio stana dala trećoj osobi Vesni Mišanović koja od 2000. godine živi u Njemačkoj.

Pravosnažna presuda u korist porodice Kujundžić donesena je 1993. godine i naloženo je da im se ustupi sporni dio stana. Međutim, niko zbog rata nije tražio izvršenje presude. U međuvremenu je, tvrdi porodica Kujundžić, Sarajevostan s Vesnom Mišanović potpisao ugovor o korištenju, nakon čega je stan otkupljen. Ustavni sud BiH na osnovu apelacije Mišanović poništava ranije odluke sudova koji su donijeli presude u korist Kujundžića uz obrazloženja da je ugroženo pravo na dom treće osobe.

"Otac je 2005. godine useljen u taj dio stana. Umro je 2009. godine i ona (Vesna Mišanović) mi je nakon sedam dana ponudila da kupim stan. Nakon što sam to odbio, pokrenula je postupak za moje iseljenje. Počeo je novi postupak i Općinski i Kantonalni sud su njoj dali pravo uprkos pravosnažnoj presudi iz 1993. godine. Ta presuda nikada nije poništena, ona se žalila Ustavnom sudu i on joj je dao pravo na dom. Stan ima 45 kvadrata, digao bih kredit i dao joj 50-60 hiljada maraka, ali ona traži 100.000 KM. Došao sam u situaciju da prerežem vene, uzeo sam i bocu plina, tu mi je majka od 85 godina, srčani bolesnik i dijabetičar, sin i snaha koja je trudna. Pomislio sam da prerežem vene jer nemam drugog izbora, to mi je jedino ostalo. Ovdje nikada neće biti mira, spreman sam i plin pustiti. Rekli su da će opet doći sljedeći petak", kazao nam je Fikret Kujundžić.