Sjećanje na heroja
586

Porodica i saborci obilježili 22. godišnjicu smrti Mustafe Hajrulahovića Talijana

Dž. P.
Foto: Ministarstvo za boračka pitanja KS
Foto: Ministarstvo za boračka pitanja KS
Na današnji dan 1998. godine u Hamburgu je preminuo ratni komandant i heroj odbrane grada Sarajeva Mustafa Hajrulahović Talijan od posljedica infarkta u 41. godini života. Tim povodom proučena je Fatiha, položeno je cvijeće i odata je počast na njegovom mezaru.

Cvijeće su položili ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica i brojni saborci, prijatelji, članovi porodice, te članovi Udruženja generala BiH i predstavnici svih nivoa vlasti u BiH. Talijan je bio član Patriotske lige, branilac grada Sarajeva. Bio je prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH i general Armije RBiH.

Mustafa Hajrulahović Talijan rođen je u Banjoj Luci 22. januara 1957. godine, gdje je završio srednju školu. Nakon završetka Mornaričke vojne akademije u Splitu sa odličnim ocjenama, završava školu za pomorskog diverzanta, postaje stručnjak za diverzije na moru i kopnu. Kao najbolji među diverzantima postaje komandant odreda, pa zatim i diviziona. Nastavlja stručno obrazovanje, uči italijanski jezik i odlazi na školovanje u Italiju. Nešto kasnije, postaje kapetan korvete.

Rat u Sloveniji zatiče ga na službi u Splitu, gdje je živio s porodicom. Ratovi koje je povela JNA definitivno ga okreću od toga poziva i Talijan dolazi u Sarajevo. Bio je jedan od rijetkih vojnih stratega koji su u to vrijeme bili itekako svjesni zla koje se sprema našoj jednoj i jedinoj domovini.

Svoje znanje i bogato iskustvo prenosio je mladima. Želja mu je bila da ih obuči, kako ne bi nespremni dočekali vojnu silu kakva je tada bila JNA.