Od 17. septembra
192

Porezni inspektori FBiH najavili štrajk zbog katastrofalnih uvjeta rada

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Uposlenici Porezne uprave FBiH donijeli su odluku o pokretanju štrajka upozorenja zbog višegodišnjih loših uslova rada i diskriminacije koju ovi inspektori trpe u odnosu na druge u Federaciji BiH.

Kako nam je rekao predsjednik Sindikata državnih službenika FBiH Samir Kurtović, problem u Poreznoj upravi FBiH postoji već godinama, a da intenzivno posljednjih sedam mjeseci traže od resorne ministrice Jelke Milićević da riješi njihove probleme s obzirom na to da itekako doprinose punjenju budžeta.

"Uslovi rada su katastrofalni, pogotovo kada uđete u sarajevske urede. U nekim terenskim uredima van KS nema ni toaleta pa uposlenici odlaze u obližnje kafiće kada trebaju u toalet. Vozila su stara 30 godina. Velike su i razlike u platama, iako rade najkomplikovanije poslove. Inspektori PU imaju dodatak na platu 20 posto, a svi ostali inspektori imaju dodatak od 30 posto. Veliki problem je i nepopunjenost Porezne uprave jer nama nedostaje 490 ljudi pa uposlenici pored svog posla rade još dva-tri", rekao nam je Kurtović.

Ističe kako su veliki problem i tužbe kazavši kako je Federalno ministarstvo finanasija isplatilo svojim uposlenicima dugovanja po presudama, a Poreznoj upravi koja potražuje sedam miliona KM daju 200.000 KM na godišnjem nivou za isplatu istih, stvarajući još veće dugovanje jer godišnja kamata iznosi 12 posto.

"Odluke o štrajku smo donijeli u skladu sa Zakonom o štrajku, Zakonom o radu, našim kolektivnim ugovorom i pravilnikom. Štrajk počinje 17. septembra i odvijat će se svaki dan po dva sata 30 dana. Protest će se odvijati u prostorijama PU FBiH, ali u svakom trenu će biti jedna osoba koja će zaprimati prioritetne zahtjeve. Štrajk je preventiva i šansa resornoj ministrici da riješi ovaj problem", kazao je Kurtović.

Prije dvadesetak dana uputili su pismo premijeru Fadilu Novaliću i resornoj ministrici Jelki Milićević da održe mirovne pregovore o rješavaju problema, ali nisu dobili nikakvu povratnu informaciju. Ukoliko se ne riješi ova situacija, Kurtović ističe da će onda pokrenuti generalni štrajk.

"Ministarstvo finansija FBiH ima ignorantski odnos prema Poreznoj upravi. Ponudili smo rješenja i sada čekamo, a imamo podršku v. d. direktora PU FBiH Šerifa Isovića i v. d. zamjenika direktora Slobodana Vukoje, jer su i oni više puta tražili da se riješi ova situacija. Uposlenici Porezne uprave pune budžet izuzetno dobro, a odnos prema njima je nekorektan", kazao je Kurtović.