BiH
1

Porezna uprava u Međugorju izrekla kazne od 40.700 KM

Klix.ba
Međugorje (Foto: EPA)
Međugorje (Foto: EPA)
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH izvršili su jučer 30 inspekcijskih nadzora na području Međugorja i zbog utvrđenih nepravilnosti izdali 25 prekršajnih naloga sa visinom izrečenih novčanih kazni u ukupnom iznosu od 40.700,00 KM.

Prekršajni nalozi ispostavljeni su za 17 poreznih obveznika koji nisu poslovali u skladu sa zakonom.

U okviru inspekcijskog nadzora mobilni tim inspektora izvršio je kontrolu hotela, pansiona, soba za izdavanje, suvenirnica i apartmana na području Međugorja, a predmet kontrola bila je provjera poštivanja odredbi Zakona o Poreznoj upravi FBiH, Zakona o doprinosima, Zakona o fiskalnim sistemima i drugih poreznih zakona.

U toku kontrola u devet slučajeva utvrđeno je da porezni obveznici ne vrše evidentiranje prometa u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima, a u četiri slučaja da obavljaju djelatnost bez odobrenja za rad izdatog od strane nadležnog organa.

U jednom pansionu koji je bio predmet inspekcijskog nadzora zapečaćeno je 10 soba. Vlasniku pansiona dat je rok do kada turisti treba da napuste preostale sobe koje će nakon toga biti zapečaćene. Osim pansiona inspektori Porezne uprave FBiH su također zapečatili još jedan objekt koji je također iznajmljivao sobe turistima, iako nije imao odobrenje za rad izdato od strane nadležnog organa. Kod tri porezna obveznika zatečena su tri neprijavljena radnika.

Vlasnicima objekata izdata su dva rješenja o obustavi poslovnih aktivnosti i sedam rješenja o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti i nedostataka u poslovanju poreznih obveznika.

U okviru mobilnog tima, inspektori Porezne uprave Federacije BiH su od 4. 3. do 7.5. 2014. godine na području Federacije BiH izvršili 191 inspekcijski nadzor u toku radnog vremena i van radnog vremena. Zbog utvrđenih nepravilnosti izdata su 233 prekršajna naloga sa visinom izrečenih novčanih kazni u ukupnom iznosu od 406.300,00 KM . U provedenim aktivnostima zatečeno je 35 neprijavljenih radnika i zapečaćeno 35 objekata. U 52 slučaja utvrđeno je da porezni obveznici nemaju odobrenje za rad izdato od strane nadležnog organa. Kontrole poreznih obveznika nastavit će se i u narednom periodu, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.