Nepravilnosti u radu
90

Porezna uprava FBiH zatvorila firmu na Dobrinji koja je zadužena za čuvanje vozila na nekoliko parkinga

M. A.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Na području općine Novi Grad Sarajevo, tačnije u naselju Dobrinja, došlo je do obustave rada privatne firme Istigna d.o.o., koja je obavljala poslove čuvanja motornih vozila na nekoliko parkinga, zbog određenih nepravilnosti u radu koje je utvrdila Porezna uprava FBiH.

"Njihov prestanak pružanja tih usluga nema nikakve veze s projektima uređenja parking prostora na području ove lokalne zajednice, koje implementira Općina Novi Grad. Većinu parking prostora na kojima su predviđeni radovi niko ne održava niti upravlja njima, a Općina Novi Grad radi sanaciju, jer su parkinzi u veoma lošem stanju", saopćeno nam je iz službe za odnosne s javnošću Općine Novi Grad.

U sklopu tog projekta bit će sanirano više od 50 parkinga na Dobrinji, Mojmilu, Saraj Polju, Alipašinom Polju, Otoci, Hrasnom, Čengić Vili, nakon čega će na svim parkinzima biti postavljena nova plastična horizontalna signalizacija kojom će se označiti mjesta za parkiranje i smjerovi kretanja vozila.

Uporedo s navedenim radovima Općina Novi Grad radi i obnovu i modernizaciju rasvjete na parkinzima na kojima će biti postavljena nova led rasvjeta. U toku je i realizacija projekta izgradnje potpuno novih parkinga, što bi u konačnici trebalo rezultirati rješavanjem pitanja saobraćaja u mirovanju.

Iz ove općine ističu da će do kraja godine biti i izgrađeno više od 600 novih parking mjesta, a projekt će biti nastavljen i u idućoj godini.

Situacija na parkinzima na Dobrinji, podvlače iz Novog Grada, ne može se dovoditi u kontekst niti ima bilo kakve veze s Općinom Novi Grad, tj. ova lokalna zajednica ne upravlja, niti je vlasnik navedenih parking prostora.