|

Porezna uprava FBiH zapečatila 196 objekata

Porezna uprava FBiH zapečatila 196 objekata
0
Klix.ba
24.11.2014. u 14:55
6
komentara
0

dijeljenja
Porezna uprava FBiH zapečatila 196 objekata Ilustracija
U okviru kontrole zakonitosti priređivanja igara na sreću klađenjem, te poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i kontrole zakonitosti poslovanja poreznih obveznika, inspektori Porezne uprave Federacije BiH su u periodu od 24. oktobra do 23. novembra 2014. godine izvršili ukupno 380 inspekcijskih nadzora.
Od ukupnog broja izvršenih kontrola, inspekcijskim nadzorom obuhvaćeno je 259 uplatnih mjesta kladionica.

Zbog utvrđenih nepravilnosti u toku inspekcijskih nadzora izdata su ukupno 244
rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti i zapečaćeno je 196 objekata.
Prilikom kontrola uplatnih mjesta priređivača igara na sreću klađenjem inspektori su ponovo zatekli opremu za priređivanje nedozvoljenih igara na sreću tzv. virtualnih igara kao što su bingo, utrke pasa, win, loto i sl. Nakon otklanjanja nepravilnosti i izmještanja zapečaćene opreme za priređivanje zabranjenih igara na sreću u druge prostorije, uplatna mjesta kladionica su otpečaćena.

U toku kontrola zatečen je 21 neprijavljeni radnik.

Nepravilnosti koje su utvrđene u toku kontrola odnosile su se na: nepoštivanje Zakona o fiskalnim sistemima, odnosno na neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, neizdavanje fiskalnih računa, organiziranje nedozvoljenih igara na sreću, rad bez odobrenja nadležnog organa, te angažovanje neprijavljenih radnika.

Porezna uprava Federacije BiH je inspekcijski nadzor planirala i izvršila na osnovu prijava građana o nezakonitosti poslovanja poreznih obveznika, baze podataka i obavještajno istražnih saznanja Porezne uprave FBiH.

Kontrole su izvršene u noćnim satima izvan radnog vremena. U Kantonu Sarajevo inspekcijski nadzor je izvršen u noćnim satima u dane vikenda 21. i 23. novembra 2014. Kontrolisano je osam poreznih obveznika priređivača igara na sreću klađenjem. Zapečaćeno je svih osam uplatnih mjesta kladionica zbog priređivanja tzv. virtualnih igara na sreću koje su u Federaciji BiH zabranjene.

Porezna uprava Federacije BiH će i u narednom periodu nastaviti intenzivne kontrole poslovanja poreznih obveznika na području Federacije BiH koje će se provoditi i van radnog vremena, u noćnim satima i u dane vikenda, saopćeno je iz službe za odnose s javnošću Federalnog ministarstva financija.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...