BiH
140

Porezna uprava FBiH za dva dana izdala kazne u ukupnom iznosu od 530.000 KM

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Porezna uprava Federacije BiH je 7. i 8. septembra 2016. godine, na prostoru Federacije BiH izvršila ukupno 356 inspekcijskih nadzora, kojim su bili obuhvaćeni većinom porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva i trgovine. Inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 133 neprijavljena radnika i 54 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti poput zapošljavanja neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 92 objekata i izdato je 248 prekršajnih naloga, sa izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 529.100,00 KM.



U toku ovih aktivnosti inspektori Porezne uprave su u četiri slučaja onemogućeni u vršenju svojih dužnosti te su postupci okončani uz asistenciju policije i podnošenje krivičnih prijava nadležnom tužilaštvu koji preduzima radnje iz svoje nadležnosti.



"Porezna uprava Federacije BiH se ovim putem zahvaljuje policijskom komesaru Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Jedinici za podršku, PU Centar i PU Novi Grad na pruženoj pomoći.

Porezna uprava poziva porezne obveznike da ne sprečavaju službena lica Uprave da izvršavaju dužnosti", ističu iz Porezne uprave.

Sprečavanje inspektora da izvršavaju svoje poslove predstavlja krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora do 3 godine.

"

Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima. 

Tokom 24 provedene jednodnevne akcije, na području Federacije BiH, Porezna uprava je izvršila 5.681 kontrolu i otkrila 2.101 radnika sa neriješenim radno-pravnim statusom (rad na crno), te utvrdila da je 970 objekata radilo bez odobrenja za rad, 513 objekta bez fiskalnog uređaja, a da 1.697 subjekta nije izdavalo račune", ističu iz te institucije.

Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečačeno je 1.440 poslovnih objekata i izdato 3.679 prekršajnih naloga sa izrečenim novčanim sankcijama u iznosu od 7.981.220,00 KM.



Pozivamo porezne obveznike da teško zarađeni novac ne troše na plaćanje kazni i kamata već da posluju legalno, a novac da koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima…Ne ostvarujte kratkoročne dobitke za veće dugoročne gubitke.

Porezna uprava svoj uspjeh ne želi mjeriti time koliko ste platili kazni ili koliko je zapečaćeno objekata. Naš i vaš uspjeh će biti na zavidnom nivou kada vi sami budete prijavljivali i plaćali porezne obaveze, a Porezna uprava što manje primjenjivala sankcije", naglašavaju iz Porezne uprave FBiH.