Oštra reakcija
4

Porezna uprava FBiH: Ne vršimo pritisak na Univerzitet u Tuzli, to su zlonamjerne tvrdnje

I. P.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Porezna uprava FBiH reagovala je povodom saopćenja Rektora javnih univerziteta na Rektorskom zboru BiH koje je objavljeno 31.10.2019. godine, a u kojem se optužuje Porezna uprava da provođenjem inspekcijskog nadzora vrši pritisak i nanosi štetu poreznom obvezniku JU Univerzitet u Tuzli.
Kako se navodi, Porezna uprava Federacije BiH navode odbacuje kao netačne, neosnovane i zlonamjerne, jer, kako se tvrdi, Porezna uprava ne vrši bilo kakav pritisak, niti nanosi štetu poreznom obvezniku provodeći inspekcijski nadzor.

"Naprotiv sopćenje Rektorata se može smatrati pritiskom na Poreznu upravu da ne vrši kontolu zakonitosti obračuna i uplate javnih prihoda. Tačno je da je Porezna uprava FBiH započela redovan inspekcijski nadzor JU Univerzitet u Tuzli. Predmet kontrole je obračun: poreza na dohodak, doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, doprinosa za zdravstveno osiguranje i doprinosa za slučaj nezaposlenosti i drugih javnih prihoda iz nadležnosti Porezne uprave", saopćeno je iz Porezne uprave.

U javnom obraćanju Porezna uprava navodi da je odabir Univerziteta za kontrolu izvršen automatski putem softvera za inspekcijski nadzor TAF ADRIS na osnovu kriterija koji se primjenjuju na sve porezne obveznike u Federaciji BiH.

"Ističemo da JU Univerzitet u Tuzli, do sada nije bio predmetom inspekcijskog nadzora od strane Porezne uprave,te je nejasno kakve pritiske ovom poreznom obvezniku nanosi Porezna uprava. Porezna uprava FBiH poziva Rektorat, ali i akademsku zajednicu da svojim aktivnostima doprinesu razvoju percepcije o obaveznosti i potrebi plaćanja poreznih obaveza i izgradnji pravednog poreznog sistema, a ne da svojim aktivnostima optužuju Poreznu upravu FBiH, da provođenjem inspekcijskog nadzora, vrši pritisak i nanosi štetu poreznom obvezniku JU Univerzitet u Tuzli", zaključuje se iz Porezne uprave FBiH.