Grad Zenica
44

Porezna uprava demantovala Kasumovića: Nisu blokirani računi kladionica

Piše: E. M.
Ilustracija
Ilustracija
Gradska uprava Zenice u ponedjeljak je informisana da je po nalogu Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine Kantonalni porezni ured Zenica izvršio blokadu poreznih obveznika iz grupe pravnih osoba lutrije, igara na sreću, sportske kladionice i to po osnovu komunalne takse grada Zenica za 2015. i 2016. godinu. U izjavi za Klix.ba glasnogovornik priređivača igara na sreću Toni Boras rekao je kako računi nisu blokirani te da se gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović "kiti tuđim perjem".

Odluka o povećanju komunalnih taksi za navedene pravne osobe donesena je za vrijeme mandata gradonačelnika Husejina Smajlovića te je nakon godinu dana, prema informacijama iz kabineta gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, Porezna uprava FBiH - Kantonalni porezni ured Zenica izvršio blokadu računa navedenih poreznih obveznika.

U saopćenju se ističe kako je Kasumović pored brojnih pritisaka uspio naplatiti ono što ranije nije bilo moguće te da su priređivači igara na sreću u proteklom periodu izbjegavali vratiti građanima Zenice dio pripadajućih sredstava. Ističe se da je Grad Zenica na osnovu Odluke o komunalnim taksama Grada Zenice iz 2015. i 2016. godine trebalo da naplati pola miliona KM.

"Očekujemo da će postupak naplate komunalnih taksi Grada Zenica biti nastavljen i za 2017. godinu. Tim prije jer je Porezna ispostava Zenica napravila izmijenjene porezne prijave za priređivače igara na sreću – klađenja, a u skladu s  usvojenom izmjenom Odluke o komunalnim taksama, koju je na inicijativu gradonačelnika Fuada Kasumovića usvojilo Gradsko vijeće Zenica. Po ovom osnovu u 2017. godini u budžet Grada Zenica od priređivača igara na sreću bit će uplaćeno više miliona KM. Porezna ispostava Zenica ove je godine, prema informacijama Gradske uprave, izdala 20 prekršajnih naloga ovoj grupi priređivača igara na sreću i to zbog neplaćanja komunalne takse na ukupan iznos od 30.000 KM", navodi se u saopćenju.

Glasnogovornik priređivača igara na sreću i sportskih kladionica Toni Boras u izjavi za Klix.ba kazao je kako je i Odluka o komunalnim taksama iz 2015. i 2016. godine pred provjerom validnosti s obzirom na to da se i u tom slučaju radilo o diskriminatornom povećanju komunalnih taksi po djelatnosti te da je Kasumovićev uspjeh samo kićenje tuđim perjem.

"Na ovaj način medijskim spinovima pokušava okrenuti stvari u svoju korist. Ustav garantira jednakost pred Zakonom i on se mora jednako primjenjivati. Do sada je doneseno više od stotinu presuda na ovu temu i on se boji da će tako propasti njegove politike i ono što govori. Prema našim saznanjima, nijednoj kladionici nije blokiran račun i ovo je samo njegov način obmane javnosti", kazao je Boras, a direktori kladionica su potvrdili da računi nisu blokirani niti je jučer izvršena naplata.

Demanti na jučerašnje saopćenje Gradske uprave Zenica stigao je danas i iz Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine.

"Porezna uprava FBiH - Kantonalni porezni ured Zenica nije izvršio blokadu transakcijskih računa poreznih obveznika iz grupe lutrije, igre na sreću, sportske kladionice, a po osnovu komunalne takse Grada Zenica, kako se to navodi u saopćenju Gradske uprave Zenica. Kantonalni porezni ured Zenica pokrenuo je postupak prinudne naplate komunalne takse na osnovu izvršnih rješenja i poreznih prijava za porezne obveznike iz grupe lutrije, igre na sreću, sportske kladionice, za 2015. godinu u iznosu do 183.743,69 KM, a ne u iznosu od 500.000,00 KM kao što se to navodi u tekstu", navodi se u demantiju Porezne uprave Federacije BiH.

Kasumović je pozvao i premijera Zeničko-dobojskog kantona Miralema Galijaševića da povuče zahtjev za ocjenu ustavnosti Odluke o komunalnim taksama grada Zenice koji je uputio Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine i da na taj način omogući da ovaj postupak bude rješavan redovnom procedurom. Međutim, priređivači igara na sreću smatraju da bi na taj način Zenica morala naknadno vraćati naplaćeni novac koji bi bio u višemilionskim iznosima.

Povećanje komunalnih taksi gorući je problem u Zenici i Gradskom vijeću Zenice, a sredstva su do sada trebala biti na računu grada i usmjerena za kulturu i sport u ovom gradu. Međutim, Kasumovićeva borba s priređivačima igara na sreću traje od usvajanja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama na području grada Zenice te zahtjeva za provjeru ustavnosti navedene odluke s obzirom na to da su slične, u nekoliko slučajeva, pred Ustavnim sudom Federacije BiH proglašene kao neustavne.