{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poreski kalkulator: Saznajte kako se troši vaš novac

30.10.2013. u 13:38
1
61
Poreski kalkulator: Saznajte kako se troši vaš novac
1
Poreski kalkulator: Saznajte kako se troši vaš novac
Svaki zaposleni i svaki poslodavac u ovoj zemlji mjesečno izdvajaju velik novac na neto plate da bi se finansirale penzije i zdravstveno osiguranje ali i finansiranje svih djelatnosti države i usluga građanima. Građani i poslodavci nisu do sada mogli znati koliko se njihovog novca troši na koju od tih funkcija, saopćeno je iz Centra za zastupanje građanskih interesa (CPI).
Na web-stranici www.budzeti.ba, na kojem građani mogu vidjeti kako se podijeljeni budžeti države, entiteta, distrikta i kantona, od danas je našim građanima na raspolaganju aplikacija "Poreski kalkulator". Jednostavnim odabirom entiteta ili distrikta i namještanjem neto plate na kliznoj skali, aplikacija izračunava koliko poslodavac i uposleni svaki mjesec izdvajaju za razne namjene: penziono, zdravstveno, rad državnih vlasti, sigurnost, kulturu, zaštitu okoliša itd.

U nekoliko sekundi građani mogu vidjeti kako se svakog mjeseca dijeli njihov novac i na šta se troši. Ukoliko svoju platu građani svaki mjesec potroše, mogu uključiti opciju “sa PDV-om” jer državu financiraju i na taj način, kroz oporezovanu potrošnju.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: