{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. institucije u 2014. troše 7 KM po sekundi više

1.1.2014. u 11:40
0
19
Bh. institucije u 2014. troše 7 KM po sekundi više
0
Bh. institucije u 2014. troše 7 KM po sekundi više
Bh. institucije 2014. počinju trošeći 7 KM po sekundi više nego prethodne godine, pokazao je u ponoć resetovani brojač javnih finansija Fondacije CPI, u ulici Ferhadija u Sarajevu.
Jedna sekunda poreske obveznike u novoj godini košta 292 konvertibilne marke.

Za budžetsku potrošnju u 2014. predviđeno je 9,2 milijarde KM. To je blagi porast u odnosu na 2013. kada su budžeti državnog i entitetskog nivoa, Distrikta Brčko, deset kantona i svih opština u Bosni i Hercegovini zajedno iznosili 8,9 milijardi KM.

Povećanje troškova servisiranja vanjskog duga za 300 miliona konvertibilnih maraka dodatno je opterećenje u tekućoj godini. Budući da bh. vlasti ne pružaju cjelovitu informaciju o ukupnom iznosu budžeta, ostavljajući prostor nenamjenskom i neracionalnom trošenju, CPI brojač u Ferhadiji će i dalje 24 sata dnevno pratiti potrošnju novca poreskih obveznika.

Osim brojača u Sarajevu, svim građanima BiH na raspolaganju je online brojač potrošnje na www.cpi.ba, putem kojeg se mogu informisati o protoku novca kroz državne blagajne i interaktivna web stranica budzeti.ba, koja prikazuje kako se budžeti u Bosni i Hercegovini troše prema funkcionalnoj podjeli. Kroz te prikaze građanima se pruža vizuelna informacija koliko se novca za koju namjenu troši, te koje su nadležnosti, a ujedno i odgovornosti vlasti za ispunjavanje njihovih potreba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: