Novi/stari problem
2

Poremećaj na tržištu lijekova doveo je do nestašice citostatika koji se koriste u hemoterapiji

S. Š.
Problem nedostatka citostatika u FBiH je dugotrajni problem (Foto: Shutterstock)
Problem nedostatka citostatika u FBiH je dugotrajni problem (Foto: Shutterstock)
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu obavijestio je javnost o iznimno bitnim činjenicama u vezi sa nedostatkom citostatika neophodnih za liječenje onkoloških pacijenata, zbog čega smo kontaktirali Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.
KCUS je prije dva mjeseca izvijestio javnost i ukazao na problem nedostatka veoma važnih lijekova koji se koriste pri hemoterapiji, a s obzirom da je Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH zadužen za njihovu nabavku, optužili su da su za deficit lijekova krivi upravo oni, tj zavod.

Ranije je Klix.ba pisao o nedostatku lenalidomida, jedne vrste citostatika, lijeka koji koriste pacijenti sa leukemijom. Tada su nam iz Zavoda potvrdili da je došlo do problema s dobavljačima koji vrše isporuku lijeka na KCUS što je prouzrokovalo kašnjenja i samim time deficit lijeka na kliničkoj ustanovi.

Dva mjeseca od tada, iz Zavoda su nam kazali da je sada isporuka lenalidomida normalizovana.

"Lijekovi koje Zavod nabavlja kao Ugovorni organ, nabavljaju se putem javnih nabavki saglasno odredbama Zakona o javnim nabavkama shodno Odluci o Listi lijekova fonda solidarnosti FBiH, i shodno Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH. Trenutno je opskrba lijekovom lenalidomid uredna i nema prijave zdravstenih ustanova da je lijek deficitaran", rečeno je za Klix.ba iz Zavoda.

Zavod je sredinom prošlog mjeseca obavijestio javnost da je zbog poremećaja na tržištu, došlo do kašnjenja kod isporuke određenih lijekova za koje će Zavod do normalizacije snabdijevanja vršiti refundiranje troškova nabavke.

Među lijekovima kod kojih je došlo do kašnjenja isporuke su kalcijum-folinat, sorafenib, karboplatin, oktreotid, epirubicin i kalcitriol.

Zavod refundira troškove lijekova koje pacijenti sami nabave

Jedina "olakšavajuća" okolnost jeste što se Zavod obavezao da će pacijentima u potpunosti isplatiti troškove lijekova, koji su deficitarni, a koje su pacijenti u mogućnosti nabaviti.

"Napominjemo da osigurana lica koja imaju saglasnost za liječenje lijekovima čija nabavka se finansira sredstvima federalnog fonda solidarnosti, u slučajevima defekture lijekova, koji im se trebaju ordinirati, iste mogu nabaviti vlastitim sredstvima, a Federalni zavod će im utrošena sredstva refundirati u cijelosti, što redovno i čini. Dakle Zavod, saglasno propisanim uslovima, osiguranim licima, refundira troškove nabavke lijekova. Zavod će refundirati troškove nabavke lijekova koji se nalaze na u Odluci o listi lijekova i koji nisu na raspolaganju u zdravstvenoj ustanovi (kliničkoj/bolničkoj apoteci)", naglašavaju iz ovog federalnog zavoda.

Također, pojašnjavaju da će navedene lijekove refundirati ako ih u određenom vremenskom periodu, kada su bili neophodni radi započinjanja ili u toku terapije, nije bilo na raspolaganju u zdravstvenoj ustanovi (kliničkoj apoteci) zbog zastoja u isporuci iz objektivnih razloga ili nestašica lijekova odnosno poremećaja na tržištu, uz uslov da se uz podneseni zahtjev za refundaciju podnese propisana dokumentacija.

Pored ovakve odluke zavoda da donekle izađe u susret pacijentima za čije liječenje trenutno nedostaje određeni lijek, u ovom slučaju citostatici, važno je spomenuti da mnogi građani vjerovatno nisu u finansijskoj mogućnosti nabaviti lijek što ih, pored svoje bolesti s kojom se suočavaju i borbe koju preživljavaju, stavlja pred još jedan izazov. Stoga, neophodno je poduzeti konkretan korak pri rješavanju ovog problema jer nekome život može ovisiti o trenutku u kojem će uzeti neophodnu terapiju.

Poremećaj na svjetskom tržištu lijekova nije nešto što na šta Bosna i Hercegovina može utjecati, već kao i za mnoge procese, i mi trpimo posljedice globalnih tokova. Ipak, jednom se mora stati u kraj kako, kada su u pitanju lijekovi, ne bi dolazilo do najgorih scenarija.

Bilo koja medicinska ustanova ili zdravstveni zavod dužna je pružiti pacijentima adekvatnu i potpunu terapiju.