Zavod za statistiku
40

Porazni podaci: U Goraždu i dalje negativan prirodni priraštaj

E. A.
Među osam kantona u FBIH u kojima je, prema posljednjim podacima Federalnog Zavoda za statistiku, evidentan negativan prirodni priraštaj je i BPK Goražde.

Podaci Odsjeka za opću upravu Gradske uprave Goražde govore da je u ovoj godini do danas rođeno 223 djece dok su umrle 272 osobe.

Ovi podaci su donekle i ohrabrujući u poređenju sa prošlom godinom jer je u ovoj godini rođeno 36 beba više nego tokom cijele 2022 godine, smatra Armin Čavrk, šef odsjeka za opću upravu.

"Kada je u pitanju upis u matičnu knjigu rođenih, možemo reći da postoji pozitivan pomak u odnosu na prošlu godinu. U ovoj godini do sada imamo 223 upisane novorođene djece, s tim da ima i djece koja nisu rođena u Goraždu, ali ovdje žive, dok smo u prošloj godini imali 187 upisanih", pojasnio je Čavrk.

Dodao je da je tokom ove godine zabilježen i manji broj umrlih u odnosu na prošlu godinu

"Nažalost ove godine preminulo je 272 sugrađana dok je prošle godine preminulo 349 građana grada Goražda", precizirao je Čavrk. .

U Goraždu je tokom ove godine registrovan i manji broj zaključenih brakova, ukupno 129, u odnosu na 160 iz prošle godine.