{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poražavajuće: U BiH ima 5,4 posto nepismenih osoba!

S
7.9.2013. u 08:41
3
36
Poražavajuće: U BiH ima 5,4 posto nepismenih osoba!
3
Poražavajuće: U BiH ima 5,4 posto nepismenih osoba!
Skoro 48 posto žena i 25 posto muškaraca u seoskim područjima BiH je nepismeno i nema završeno osnovno obrazovanje, dok je u urbanim sredinama bez završene osnovne škole 7,8 posto muškaraca i 22,25 posto žena, podaci su Misije OEBS u BiH.
Prema podacima UNDP-a iz 2007. godine, u BiH je 5,4 posto nepismenih, a to su ujedno i posljednji podaci, koji nisu sasvim pouzdani, rekla je Srni direktorica Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske Mira Bera.

Ona navodi da je, prema posljednjem popisu stanovništva, koji je rađen 1991. godine, u BiH bilo nepismeno 9,9 posto stanovništva.

"Poražavajuće stanje - kada je riječ o osnovnom, a i daljem obrazovanju - posljedica je loših materijalnih i socijalnih uslova i udaljenosti škola, naročito u ruralnim područjima.

Problem je i loš prevoz do škola, kao i nedostatak škola za osobe sa posebnim potrebama", precizirala je Bera u izjavi Srni, povodom 8. septembra – Međunarodnog dana pismenosti.

Prema njenim riječima, gotovo 57 posto siromašnih stanovnika BiH čine osobe koje nakon završetka osnovne škole nisu nastavile obrazovanje.

Bera ističe da su materijalne prilike presudan faktor u obrazovanju i navodi podatak da čak 43 posto djece iz siromašnih porodica ne upisuje srednju školu, za razliku od 23 posto djece iz imućnijih porodica.

(Ne)pismenost odraslih osoba danas je jedna od glavnih tema i u razvijenim zemljama Evrope, jer globalizacija svjetske ekonomije zahtijeva pismene radnike, odnosno obučenu i obrazovanu radnu snagu.

"Što se tiče zemalja regije - Srbija ima više od 1,3 miliona nepismenih, odnosno onih koji nemaju završenu osnovnu školu.

"U poređenju sa ostalim zemljama, Albanija ima manji broj nepismenog stanovništva - 1,3 posto, u Hrvatskoj taj procenat iznosi 1,9, a u Sloveniji jedan posto“, istakla je Bera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: