BiH
0

Ne zna se tačan broj nepismenih u BiH

Klix.ba
U saradnji sa osnovnim školama Džemaludin Čaušević iz Sarajeva i Aleksa Šantić iz Vojkovića, u organizaciji Caritasa i Ministarstva za obrazovanje FBiH, projekt GIZ podrška obrazovanju odraslima po drugi put je obilježila Međunarodni dan pismenosti u Sarajevu.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Danas po drugi put obilježavamo Međunarodni dan pismenosti u BiH, te želimo informisati prolaznike na koji način i gdje mogu naknadno završiti osnovnu školu", kazala je Azra Ramić, stručni saradnik na projektu GIZ podrška obrazovanju odraslima.

Uličnom akcijom, kroz interaktivni rad sa djecom, kvizove i igre, namjera je animirati prolaznike kako bi se detaljnije informisali o projektu.

Podaci o broju nepismenih u BiH još uvijek nisu dostupni, jer popis stanovništva nije napravljen već 22 godine. Ramić je istakla kako je ovaj postotak, prema popisu iz 1991. godine, posljednjem popisu stanovništva u BiH, iznosio 9,9 posto.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"UNESCO-vi podaci iz 2012. godine govore da ima čak 15 posto nepismenih u BiH. U svakom slučaju, podatak je alarmantan i mislim da je potrebno da se informišemo o tome i napravimo nešto. Potrebna su nam ključna sistemska rješenja, da naknadno sticanje osnovnog obrazovanja i u FBiH bude besplatno, kao što je to slučaj u Republici Srpskoj", rekla je Ramić.

Savjetnica ministra za obrazovanje FBiH za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Lejla Hamzagić-Kovačević istakla je kako je zadatak sviju da rade na motivaciji.

"Kada je riječ o odraslim osobama, da konačno damo priliku svima da steknu osnovno obrazovanje. Kada je riječ o ostalim kategorijama stanovništva, federalno Ministarstvo ima niz aktivnosti i programa koji za cilj imaju opismenjavanje stanovništva. Neki od najznačajnijih su programi vezani za inkluziju, potom za opismenjavanje Roma, te programi za naknadno sticanje osnovnog obrazovanja", pojasnila je Hamzagić-Kovačević.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Prema nezvaničnim podacima, najveći broj mladog stanovništva koje je nepismeno pripada romskoj populaciji, kazala je Hamzagić-Kovačević. Ministarstvo kroz program opismenjavanja Roma podržava organizacije, udruženja i škole koje nude obrazovanje Romima, te podržava osnovce i srednjoškolce romske populacije.