Odluka UIO BiH
63

Poravnanje iznosa: RS dužan isplatiti FBiH 9,3 miliona KM indirektnih poreza

M. G.
Upravni odbor UIO BiH usvojio je danas Odluku o privremenim koeficijentima raspodjele sredstava sa Jedinstvenog računa za period april/maj 2022. godine po kojoj FBiH pripada 63,01 posto, RS-u 33,44 posto te Brčko Distriktu BiH 3,55 posto.

Na današnjoj sjednici usvojena je odluka kojom se utvrđuje iznos drugog privremenog poravnanja raspodjele preostalog iznosa indirektnih poreza između Federacije BiH i Republike Srpske za 2021. godinu, te način njezine realizacije.

Na ime drugog privremenog poravnanja preostalog iznosa indirektnih poreza za 2021. godinu, Republika Srpska je dužna da isplati 9.281.415,35 KM Federaciji BiH.

Članovi UO UIOBiH nisu danas usvojili prijedlog Odluke o privremenoj raspodjeli dijela prihoda od cestarina za izgradnju autocesta i cesta jer nije bilo saglasnosti među entitetima.

S obzirom na to da već duže vrijeme ne postoji saglasnost među entitetskim vladama o ovoj raspodjeli, UO je ranije usvojio zaključak o formiranju radne skupine koja će nakon svih analiza ponuditi odluku o konačnoj raspodjeli prihoda od cestarine.

Upravni odbor usvojio je i odluku o visini stope kompenzatorne kamate koja iznosi 12 posto i odnosi se na prvih šest mjeseci ove godine.

Upravni odbor UIO BiH danas je odobrilo Mišljenje dato na Prijedlog Odluke o Carinskoj tarifi za 2022. godinu. Također, usvojeno je izvješće o radu UIO BiH za 2021. godinu.

UO primio je ka znanju mišljenje Uprave na izmjene i dopune Zakona o PDV-u i Zakona o trošarinama u BiH. Mišljenje UIO BiH već je dostavjeno Parlamentarnoj skupštini BiH sa svim analizama i procejenama u vezi s ovim zakonima.