Savjetuje se oprez
43

Porast vodostaja svih rijeka i u Krajini, Una i Sana prešle kritičnu tačku

Piše: M. Ć.
U posljednja 24 sata vodostaj svih rijeka na području Unsko-sanskog kantona u značajnom je porastu, a rijeke Bliha i Kladušnica izlile su se u Sanskom Mostu, odnosno Velikoj Kladuši.

Najveći porast vodostaja zabilježen je u Sanskom Mostu, gdje se rijeka Bliha izlila na poljoprivredna zemljišta u Alagića Polju i prijeti kućama, a poljoprivredna zemljišta poplavljena su i u naselju Krkojevci.

Trenutni vodostaj rijeke Sane u Sanskom Mostu je 329 cm, odnosno 19 cm iznad kritične tačke (310 cm), a Sana je i u Ključu 22 cm iznad kritične tačke, odnosno 212 cm (190 cm kritična tačka) i ima trend rasta. I rijeka Sanica je za 1 cm prešla kritičnu tačku (trenutni vodostaj 251 cm).

Rijeka Kladušnica izlila se na nekoliko mjesta na livadama i poljoprivrednim zemljištima, no u ovom momentu ne predstavlja opasnost za stanovništvo. Trenutni vodostaj Kladušnice je 219 cm. Vodostaj Mutnice u Cazinu je 254 cm.

Vodostaj Une u 11 sati u Bihaću je iznosio 103 cm i prešao je kritičnu tačku od 100 cm. Ipak, iz Civilne zaštite su nam kazali da je 100 cm prva kritična tačka, no da na toj tački vodostaj još uvijek ne predstavlja veliku opasnost. U Martin Brodu je Una također prešla kritičnu tačku (250 cm) i trenutni vodostaj je 285 cm.

U Bihaću je zbog obilnijih padavina u posljednja 24 sata ponovo došlo do zamućenja vode u izvorištima zbog čega se stanovništvu preporučuje prokuhavanje vode za piće.

Prema procjenama Civilne zaštite, vodostaji bi u narednim satima trebali prestati rasti ili stagnirati, pa čak i opadati, s obzirom na to da su prestale padavine.