BiH
217

Popović: Republika Srpska imati pravo potvrditi svoj Dan državnosti na referendumu

SRNA
Nenad Popović
Nenad Popović
Republika Srpska ima pravo potvrditu svoj Dan državnosti na referendumu, kao najdemokratskijem mogućem načinu da se izrazi volja jednog naroda, izjavio je danas predsjednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović.

"Srpski narod s one strane Drine je izabrao pravo demokratije, a ne sile i uslovljavanja da izrazi pravo na svoje postojanje koje je zagarantirano Dejtonskim sporazumom", naveo je Popović.

On je ukazao da je sprovođenje referenduma odlika najuređenijih demokratskih društava u Evropi i upitao "zašto bi onda neko oduzeo osnovno demokratsko pravo Srbima, osim ako ne misli da kao narod, Srbi ne vrijede i nemaju ista prava kao ostali narodi u Evropi".

Predsjednik SNP-a ukazao je na to da je referendum o Danu RS-a raspisan u skladu s Ustavom i zakonom i da predstavlja opravdano reagiranje najviših organa srpskog naroda na stalne pokušaje da se ospori postojanje RS-a, zagarantirano Dejtonskim sporazumom.

"Pozdravljam principijelnu poziciju Rusije koja je podržala pravo naroda RS-a na referendum, čime je još jednom pokazala da poštuje suverenitet bh. entiteta i da je iskreni prijatelj Srbije i srpskog naroda", naveo je Popović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.