BiH
4

Poplavljene kuće i pokrenuta klizišta u Tuzlanskom kantonu

Piše: A. K.
Usljed kišnih padavina koje su veći dio naše zemlje pratile proteklih nekoliko dana, na području Tuzlanskog kantona poplavljena su poljoprivredna zemljišta i nekoliko stambenih objekata, a aktivirana su nova te rekativirana stara klizišta.

Općinski štab civilne zaštite Doboj lstok jučer je donio odluku o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće uzrokovane djelovanjem poplava i klizišta na prostoru cijele općine.

Rijeka Spreča priobalno je poplavila blizu 160 hektara poljoprivrednog zemljišta. Vodostaj rijeke Spreče u blagom je porastu, a nema poplavljenih stambenih i infrastrukturnih objekata.

Kada je riječ o općini Kalesija, iz Uprave civilne zaštite TK kažu da se rijeka Spreča izlila iz svoga korita i tom prilikom poplavila blizu 30 hektara poljoprivrednog zemljišta. Put prema Gojčinu je zatvoren, zbog visine vodostaja ispod nadvožnjaka te se koristi zaobilazni put preko Prnjavora.

Vodostaj rijeke Spreče u Gračanici u toku noći je narastao i iznosi 417 centimetara, a poplavljeno je blizu 120 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Iz Uprave civilne zaštite TK ističu da je najteža situacija u Mjesnoj zajednici Donja Orahovica gdje je u toku noći došlo do plavljenja tri stambena objekta, zbog čega su porodice iseljene.

U Mjesnoj zajednici Donja Lohinja pod vodom je jedan stambeni objekat. Put za Petrovo iz Donje Orahovice je pod vodom, a trenutno se saobraća jednom trakom na vlastitu odgovornost. Svi ostali vodotoci na području općine su u svom koritu.

Kada je riječ o klizištima, iz Operativnog centra Civilne zaštite Tuzla prijavljeno je pokretanje klizišta u naselju Gornje Jaruške, u Gračanici, kao i reaktiviranje klizišta na lokalitetu Toke – Kerep.

Također, prijavljeno je i pokretanje klizišta u Mjesnoj zajednici Huseinovići u Teočaku, a tom prilikom oštećen je lokalni put.

Na području Tuzle prijavljeno je pokretanje tri klizišta i to u Srednjoj Lipnici gdje je oštećen lokalni put te Kojšinu i Maloj Solini. Na svu sreću, stambeni objekti i ljudski životi nisu ugroženi.