{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poplave u FBiH nanijele štetu od oko 72 miliona KM

F
16.2.2010. u 15:17
0
10
Poplave u FBiH nanijele štetu od oko 72 miliona KM
0
Poplave u FBiH nanijele štetu od oko 72 miliona KM
Foto: Arhiv
Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Alija Tihić izjavio je danas da se, prema preliminarnim izvještajima kantonalnih i općinskih komisija, šteta od nedavnih poplava procjenjuje na oko 72 miliona KM.
Tihić je napomenuo da te procjene treba uzeti uvjetno jer će Federalna komisija za procjenu šteta to uzeti u analizu i razmatranje, s obzirom na to da tu ima i nekih šteta koje nisu rezultat samo poplava nego i drugih okolnosti.

Na sjednici Federalnog štaba Civilne zaštite u Sarajevu jedna od tačaka dnevnog reda bila je informacija o nedavnim poplavama. Kako je poznato, od 8. do 22. januara područje Federacije BiH zahvatilo je jako nevrijeme praćeno kišom koja je prouzrokovala povećanje vodostaja na svim rijekama i njihovim pritokama, a zatim plavljenje velikih površina zemljišta, stambanih, privrednih, infrastrukturnih i drugih objekata.

Najteža situacija bila je na području Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog, Unsko-sanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog, Livanjskog i Kantona Sarajevo.

Tihić je kazao da je komisija dužna da popiše svu štetu, ali da se za bespravno izgrađene objekte nema pravo na nadoknadu štete.

Jedna od ključnih aktivnosti Štaba u 2010. i dalje će biti implementacija Programa razvoja zaštite i spašavanja ljudi i materijalih dobara od prirodnih i drugih nesreća u FBiH za period 2007.-2011. Aktivnostima na implementaciji i ažuriranju procjene ugroženosti od prirodnih i drugih nesreća u FBiH i Federalnog plana zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća, također će se posvetiti potrebna pažnja, navodi se u Programu aktivnosti Štaba za ovu godinu koji je usvojen na današnjoj sjednici.

Prihvaćen je i izvještaj o radu Federalnog štaba Civilne zaštite u 2009. koji će biti proslijeđen Vladi na razmatranje i usvajanje te finansijski plan ovog štaba u 2010.

Na sjednici je prihvaćen i prijedlog odluke o odobravanju jednokratne novčane pomoći za hitne intervencije Općini Tešanj u vrijednosti 150.000 i jednokratne novčane pomoći za hitne intervencije Općini Vareš od 2.000 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: