Prizori kao 2014. godine
41

Poplave nanose štetu u Tuzlanskom kantonu: U Sapni prirodna nesreća, teško stanje i u Kalesiji

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Poplave u Sapni (Foto: Klix.ba)
Poplave nanose veliku štetu u Tuzlanskom kantonu, stanje prirodne nesreće proglašeno je na području Sapne, a teška situacija zabilježena je i u Kalesiji.
U predvečernjim satima područje Sapane zadesilo je veliko nevrijeme, a kiša praćena jakim vjetrom za veoma kratko vrijeme poplavila je sve ulice. Mještani tvrde da su ih poplave ovakvih razmjera zadesile 2014. godine.

Prema trenutno dostupnim informacijama, vodena bujica je odnijela dva automobila, jedna porodica je evakuisana iz poplavljene kuće, a šteta je nanesena i na putnoj infrastrukturi.

Na svu sreću, vodostaj rijeke Sapne je u opadanju te u vrijeme objave članka, opasnosti od njenog izlijevanja iz korita nije bilo.

Zbog novonastale situacije Općina Sapna je proglasila stanje prirodne nesreće, a tehničke ekipe se nalaze na terenu, gdje rade na osposobljavanju putne komunikacije.

Kada je riječ o Kalesiji, prema informacijama sa terena poplavljeno je deset stambenih objekata, a isto toliko prijava upućeno je i za štale, garaže i kotlovnice. Iz Općine Kalesija navode da su prijavljena i dva klizišta.

"Također, imamo prijavljeno i plavljenje jednog privrednog društva u Memićima. Velike štete su prouzrokovane na poljoprivrednim usjevima, nevrijeme je pogodilo kompletno područje općine tako da su ekipe Civilne zaštite na terenu od Memića na istoku do Babajića na zapadu. Voda se povukla, a više o štetama bit će poznato sutra", kazali su iz Općine Kalesija.

Inače, Tuzlanski kanton je već nekoliko dana na udaru vremenskih neprilika koje su dosad najviše štete nanijele općini Teočak, u kojoj je proteklog četvrtka zabilježena velika materijalna šteta, koja se procjenjuje na nekoliko miliona konvertibilnih maraka.