BiH
0

Poplave i klizišta mogli bi dovesti do proširenja minski sumnjive površine

FENA
Tokom poplava koje su u 2014. godine pogodile BiH, procijenjeno je da minski sumnjiva površina ima direktan utjecaj na 106 kilometara kvadratnih povšine zahvaćene elementarnim nepogodama u 33 bh. općine, uz potencijalni rizik od pomjeranja/proširenja minskih polja usljed poplava i bujica te pojave klizišta, podaci su Centra za uklanjanje mina BiH (BHMAC).

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu, održanoj uoči početka Radionice o rezultatima zrakoplovnog snimanja u sklopu regionalnog projekta "Protuminsko djelovanje nakon poplava, regionalni odziv u krizi, razvoj tehnologija i izgradnja kapaciteta".

Projekt je odgovor državnih centara za deminiranje/razminiranje iz BiH, Hrvatske i Srbije na poplave, koje su u 2014. godini zahvatile regiju.

O značaju utvrđivanja stvarnog stanja kada je riječ o pomjeranju minskih polja tokom elementarnih nepogoda, te iznalaženja adekvatnih protumjera i novih procedura govorili su v.d. direktora BHMAC-a Milan Rezo, pomoćmik direktora ovog centra Ahdin Orahovac i Milan Bajić, voditelj spomenutog projekta koji se realizira uz finansijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Istaknuto je, među ostalim, da je procijenjeno da bi destruktivno djelovanje poplava, bujica, nanosa i klizišta moglo dovesti do proširenja minski sumnjive površine za oko 65 kilometara kvadratnih, te se u prvoj fazi projekta pristupilo snimanju zemljišta zahvaćenog elementarnim nepogodama.

Snimanje je izvršeno uz korištenje bespilotnih letjelica - sistema RMA (Belgijska kraljevska vojna akademija iz Brisela) i Geoarheo (iz Zagreba), kao i helikopterom Oružanih snaga BiH tipa "gazela", pri čemu je, kako je rečeno, snimljeno oko 90 kilometara kvadratnih površine s fokusom na područja koja gravitiraju rijekama - Savi (oko 140 linijskih minskih polja oko Save), Bosni, Krivaji...

Ovi snimci bit će komparirani s postojećim bazama podataka i mapama, uz uključivanje eksperata i akademske zajednice da bi se sačinile ekspertize koje treba da pokažu gdje su "otišle" mine, odnosno identificirati razmjere proširenja minskih polja radi utvrđivanja novih granica minski rizičnih površina.

Snimke je obradio tim Hrvatskog centra za razminiranje - HCR - Centar za testiranje, razvoj i obuku d.o.o., a rezultati su predati istraživačkom timu Građevinskog fakulteta u Sarajevu, koji će u saradnji s regionalnim uredima BHMAC-a započeti terensku prospekciju

Naglašeno je da se radi o projektu koji treba da da odgovor na sve potencijalne katastrofe, uključujući i trenutno stanje u pogledu rasta vodostaja i pojave novih klizišta u BiH, uz korištenje kapaciteta za generalno izviđanje i na drugim teritorijama u organizaciji centara za deminiranje.

Prema podacima kojima BHMAC raspolaže, tokom poplava u BiH pronađeno je i uklonjeno oko 140 mina, 1.700 minsko-eksplozivnih sredstava, te oko 40.000 komada "sitne" municije, a odgovoreno je na sve izazove bez ijedne nesreće, zahvaljujući preventivnom djelovanju i blagovremenom upozoravanju stanovništva na opasnosti od mina.

Spomenutoj radionici, kako je najavljeno, prisustvovat će predstavnici Komisije za deminiranje u BiH, centara za uklanjanje mina iz BiH, Hrvatske i Srbije, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske i HCR Centra za testiranje, razvoj i obuku te predstavnici ambasada i međunarodnih organizacija u BiH.

Ova radionica predstavlja finalizaciju prve faze projekta započetog u septembru 2014. godine, a koji se realizira pod nazivom Protuminsko djelovanje nakon poplava, regionalni odziv u krizi, razvoj tehnologija i izgradnja kapaciteta.