BiH
0

EU osigurala još 767.000 eura za saniranje poplavljenih područja

FENA
S ciljem pomoći lokalnim zajednicama pogođenim majskim poplavama, Europska unija (EU) osigurala je dodatna sredstva u iznosu od 767.000 eura iz Fonda Instrumenta za stabilnost za projekat EXPLODE.

Sredstva će se koristiti za podršku Deminerskom bataljonu Ministarstvu odbrane BiH, kao ključnog partnera projekta u sanaciji klizišta na području vojnog objekta TROM, Doboj, te uklanjanju eksplozivnih ubojitih sredstava i zaostataka rata s minski sumnjivih područja pogođenih poplavama.

Poplave iz maja ove godine predstavljaju potencijalno najtežu prirodnu katastrofu u BiH u posljednjih 120 godina, a uzrokovale su oštećenja na više od 40.000 stambenih jedinica i pogodile su vise od milion ljudi.

Jedna od značajnijih sigurnosnih prijetnji povezana je s činjenicom da je više od 70 posto područja pogođenih poplavama također kontaminirano minama.

Njihovo pomjeranje uzrokovano je poplavama i klizištima, pored uništenih obilježja za opasnost od mina i ograda, saopćeno je iz UNDP-a.

Procjena potreba za oporavkom nakon poplava u dijelu posvećenom protuminskom djelovanju naglašava važnost šireg uključivanja nacionalnih aktera u protuminsko djelovanje kako bi se unaprijedila sposobnost zemlje da odgovori na krizne situacije.

Stoga, buduća nastojanja će okupiti predstavnike Ministarstva odbrane BiH, BHMAC-a i Civilne zaštite kako bi se osiguralo koherentno djelovanje u odgovoru na krizne situacije.

Projekat EXPLODE će također osigurati odgovarajuće korištenje neiskorištenih kapaciteta vlasti za protuminsko djelovanje što će doprinjeti napretku u protuminskom djelovanju, sanaciji klizišta i procesu delaboracije zaliha nestabilne vojne municije tokom i nakon procesa oporavka.

Ove aktivnosti predstavljaju dopunu aktivnostima EU-a nakon poplava i UNDP-ovom programu upravljanja protuminskim djelovanjem.

Međutim, to je tek početak, te je najavljeno da će Delegacija EU-a u BiH i UNDP nastaviti s naporima u pružanju pomoći pogođenim zajednicama u ponovnom uspostavljanju izvora prihoda, te otvarati put za budući razvoj zemlje bez mina i eksplozivnih ubojitih sredstava.

Projekat uništavanja eksplozivnih ubojitih sredstava i ostataka rata (EXPLODE) osmišljen je i uspostavljen u cilju pripreme i provođenja vojnih logističkih operacija, te podrške naporima Ministarstva odbrane BiH u procesima upravljanja viškovima municije i eksplozivnih ubojitih sredstava, te kako bi se spriječile nekontrolirane eksplozije stare i nestabilne municije koje mogu imati dalekosežne posljedice na sigurnost građana Bosne i Hercegovine.

Projekat finansira Europska unija u okviru Instrumenta za stabilnost (IFS) u iznosu od 4.604.830 eura.

Tokom 36 mjeseci, projekat EXPLODE provode u partnerstvu Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Misija OSCE-a u BiH.