{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU putem programa donira 43,52 miliona eura za oporavak BiH od poplava

15.8.2014. u 13:09
11
12
EU putem programa donira 43,52 miliona eura za oporavak BiH od poplava
11
Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini pokreće Program za oporavak od poplava u vrijednosti od 43,52 miliona eura kako bi se pomoglo poplavama pogođenim sredinama u BiH.


Sa ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih, ovaj Program će provoditi Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) do oktobra 2015. godine Odgovarajući ugovor za provedbu Programa je potpisan danas sa UNDP-om.

Finansijska sredstva će se koristiti za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica.

"Izuzetno mi je drago da je prijeko potrebna pomoć konačno stigla na teren. Rad na obnovi škola je već otpočeo, a cilj nam je da škole budu spremne tokom septembra, kako bi djeca mogla nastaviti školovanje", rekao je Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH.

Procjena potreba za oporavkom, koju su sprovele domaće vlasti uz pomoć Evropske unije, Ujedinjenih nacija i Svjetske banke, ukazuje da je gotovo milion stanovnika Bosne i Hercegovine pogođeno poplavama. Zbog toga je pružanje pravovremene i koordinirane pomoći za normalizaciju životnih uslova prioritet za Delegaciju Evropske unije u BiH.

Ova pomoć Delegacije EU je dio sredstava za koje se Evropska unija obavezala na Donatorskoj konferenciji u Briselu u julu. Aktivnosti će biti usmjerene na rekonstrukciju 4.000 stambenih objekata za oko 14.000 građana, obnovu ključnih javnih usluga i infrastrukture (uključujući škole, zdravstvene ustanove, vodovod i kanalizaciju, te manje puteve i mostove) na 50 lokaliteta, kao i pružanje pomoći da se zadrži i otvori oko 2.000 radnih mjesta u područjima pogođenim poplavama. Odabir korisnika će se bazirati na nalazima Procjene potreba za oporavkom i javnom pozivu koji će uskoro biti objavljen, sa posebnim naglaskom na najugroženije kategorije stanovništva, kao što su starija lica, porodice s djecom i osobe sa posebnim potrebama.

Delegacija EU u BiH je i dalje opredijeljena pružanju pomoći građanima Bosne i Hercegovine u prevazilaženju posljedica majskih poplava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: