BiH
0

FOTO / Poplave blokirale ceste, ali ljudski životi nisu ugroženi

SRNA/ZEDA
Prnjavor (Foto: SRNA)
Prnjavor (Foto: SRNA)
Kiša koja pada u većem dijelu Bosne i Hercegovine uzrokovala je izlijevanje rijeka iz korita i poplavljanje zemljišta, saobraćajnica i domova.

Na području Prnjavora poplavama su najviše pogođeni Omladinsko naselje i Ulica Živojina Preradovića, gdje je voda ušla u dvorišta porodičnih kuća i pojedine pomoćne objekte.

"Za sada nemamo informacija da je voda bilo gdje na području općine ušla u stambeni objekat, a ljudski životi nigdje nisu bili u opasnosti", rekao je načelnik Štaba Civilne zaštite Prnjavor Milenko Milivojac.

On je dodao da je zbog izlijevanja rijeke Ukrine trenutno u prekid odvijanje saobraćaja na lokalnom putu u Mjesnoj zajednici Prisoje prema Kulašima, a otežano se saobraća i u dijelu Ulice Živojina Preradovića prema Mjesnoj zajednici Okolica.

Na području Mjesne zajednice Palačkovci poplavljen je određeni broj poljoprivrednih parcela, a usjevi na njima su uglavnom uništeni.

Drina i Sava još uvijek u svojim koritima

Na području Semberije, zbog kiše koja već dva dana intenzivno pada, iz korita su se izlile bujičaste riječice Lukavac, Gnjica i Janja, dok su Drina i Sava u svojim koritima.

"Kiša koja neprestano pada izazvala je izlijevanje manjih rijeka. Trenutni protok Drine je 800 metara kubnih i ima tendenciju rasta", rekao je Drago Ristić, šef Odsjeka Civilne zaštite i istakao da ekipe prate stanje na terenu kako bi adekvatno reagovale, ukoliko bi došlo do promjena.

Foto: SRNA
Foto: SRNA
Ristić je rekao da rijeka Sava sporije raste i da za sada nema opasnosti od izlijevanja, ali da su, s obzirom na intenzitet padavina, jedinice Civilne zaštite u pripravnosti kako bi, u slučaju potrebe, reagovale.

Na području Semberije najkritičnije tačke su nebranjeni dio Drine i nerekonstruisani dio Savskog nasipa, a najčešća su plavljena područja mjesnih zajednica Amajlije, Popovi i Janja.

Padavine ugrožavaju saobraćaj i objekte

I na području centralne Bosne kiše zadaju brige. U općini Tešanj poplavili su stambeni i poslovni objekti, a vodostaj rijeke Usore stalno raste.

Rijeka Tešanjka djelimično se izlila na području industrijske zone u Bukvi kod preduzeća "Koteks" i na ušću u rijeku Usoru, gdje je poplavljeno poljoprivredno zemljište.

Srebrenik (Foto: Amir Mehmedović)
Srebrenik (Foto: Amir Mehmedović)
Zbog izlijevanja rijeke Bosne u gradu Maglaju ispod gradskog mosta na regionalnom putu Maglaj-Zavidovići saobraćaj se odvija otežano jednom trakom. Zatvoren je podvožnjak u Liješnici na ulazu u Maglaj sa magistralnog puta M-17 iz pravca Zenice, a saobraćaj je preusmjeren. U mjestu Tunjica zbog izlijevanja rijeke Liješnice i nanosa ispod mosta došlo je do manjeg izlijevanja na put prema ovom mjestu.

Na području općine Zenica za teretni saobraćaj zatvoren je podvožnjak u naselju Nemila, a putnička vozila prolaze pješačkom stazom. Registrovani su odroni prema selima Ponirak, Smajići, Gladovići otežano odvijanje saobraćaja. U mjestu Sebuje od Babina rijeka također je donijela nanose ispod mosta, došlo je do izlijevanja na putnu komunikaciju prema ovom mjestu, tako da se otežano odvija saobraćaj. U mjestu Kula Babino došlo je izlijevanja rijeke Babine, koja je ugrozila jednu privatnu kuću iz koje su evakuisani stanari.

Regionalni put R-465 Žepče-Zavidovići, zbog poplavljenog podvožnjaka na izlazu sa magistralnog puta M-17 u Žepču, zatvoren je za saobraćaj, pa su vozila preusmjerena kroz grad.

Na području Kaknja usljed obilnih padavina došlo je do porasta nivoa rijeka i potoka. U večernjim satima došlo je do potapanja dionice puta Donji Kakanj-Brnjic, u mjestu Kazani, gdje je ostao autobus "Centrotransa Kakanj" sa osam putnika. Služba civilne zaštite je angažovala mašine kojim je autobus izvučen iz vode, a putnici su evakuisani. Isto veče je putna komunikacija D. Kakanj-Brnjic zatvorena, a saobraćaj je preusmjeren Kakanj-Bijele Vode-Kondžilo.

Derventa (Foto: SRNA)
Derventa (Foto: SRNA)
U općini Breza povećan je vodostaj rijeke Stavnje, ali za sada nema ugrožavanja stambenih objekata i materijalnih dobara.

Intenzivne kišne padavine u općini Olovo pruzrokovale su pojavu bujica površinskih voda na cijelom području općine.

Vanredno stanje u dijelovima Slavonije

Kiša pravi probleme i dijelovima Slavonije. U Slavonskom Brodu jutros je održana vanredna sjednica Štaba za zaštitu i spašavanje, a vanredno stanje proglašeno je u Sibinju, Gornjoj Vrbi te Podcrkavlju, javljaju hrvatski mediji.

Najkritičnije je na području Sibinja gdje se u mjestu Slobodnica izlio kanal Jelas-polje, a oko kuća na tom području utvrđeni su nasipi.

Foto: SRNA
Foto: SRNA
Sve ekipe za odbranu od poplava Brodsko-posavske županije su na terenu, a pomoć im pružaju i profesionalna vatrogasna služba iz Slavonskog Broda, te dobrovoljna vatrogasna društva.

Šteta u poljoprivredi već se procjenjuje na više od 200 miliona kuna (oko 27 miliona eura).

Srebrenik (Foto: Amir Mehmedović)
Srebrenik (Foto: Amir Mehmedović)