BiH
0

Poplavama ugrožena domaćinstva u Bosanskoj Gradišci, Srbcu i Bosanskoj Dubici

FENA
Zbog povećanog vodostaja Save ugroženo je više kuća u Bosanskoj Gradišci, Srbcu i Bosanskoj Dubici, u kojima su na snazi mjere vanredne odbrane od poplava.

U gradiškim naseljima Gašnica, Vrbaška, Bistrica i Orahova onemogućen je prilaz za 37 kuća zbog izlivanja rijeke Save, potvrđeno je danas iz Uprave civilne zaštite RS.

Riječ je o 15 kuća u Gašnici, 11 u Vrbaškoj, osam u Bistrici i tri u Orahovu i sve se nalaze u nebranjenom području.

U Mjesnoj zajednici Orubica vodom je okruženo 10 kuća koje nisu poplavljene.

Na ovom području radi se na utvrđivanju nasipa, a dva čamca su u stalnoj pripravnosti.

Pripadnici općinske Službe civilne zaštite su na terenu, prate stanje i pružaju neophodnu pomoć stanovnicima.

Put Bosanska Gradiška - Bosanska Dubica je prohodan, ali se voda pojavljuje na pojedinim dionicama u Gašnici i saobraćaj se odvija otežano. Na ovoj putnoj komunikaciji postavljena je saobraćajna signalizacija koja upozorava na moguću opasnost.

U općini Srbac evakuisana je jedna porodica u selu Bajinci, te dvije porodice u selu Kobaši i smještene su u susjedne kuće koje nisu ugrožene. Voda je došla do ulaza 20 kuća u Kobašu, Bajincima i Gaju.

Pripadnici lokalne Civilne zaštite su na terenu i pružaju neophodnu pomoć za četiri porodice u selu Kobaš kojima kuće nisu poplavljene, ali im je otežan prilaz.

Kod ugroženih domaćinstava na području općine Srbac dežuraju četiri čamca.

U općini Bosanska Dubica vodostaj rijeke Save jutros u 7.00 sati bio je 889 centimetara, a rijeke Une 283 centimetara.

Zbog pojave podzemnih voda, u mjestu Gradina otežan je prilaz za oko 10 domaćinstava, koja nisu poplavljena. Pripadnici općinske Službe civilne zaštite su na terenu, prate stanje i pružaju neophodnu pomoć stanovnicima čijim kućama je otežan prilaz.

Uprava Civilne zaštite će općinama Bosanska Gradiška, Srbac i Bosanska Dubica dati određenu količinu gumenih čizama i aparata za isušivanje.

Crveni krst Republike Srpske će im podijeliti pakete s hranom i higijenskim potrepštinama.

Redovna odbrana od poplava uvedena je na području općine Šamac zbog porasta nivoa rijeke Save na 651 centimetar.

Zbog povećanog vodostaja rijeka Sava nije u mogućnosti da prihvati vode rijeke Bosne, koja se izlila na površini od oko 100 hektara nebranjenog prostora na kojem su zasijane poljoprivredne kulture.

Na području općine Derventa rijeka Sava se izlila u dijelove mjesnih zajednica Trstenci, Dubočac i Pjevalovac, gdje je poplavljeno oko 200 hektara zasijanih poljoprivrednih površina. Dvije kuće još su okružene vodom.

Nivo vode u općini Jezero je u opadanju, ambulanta više nije pod vodom, kao ni ulica 21. novembra koja je prohodna. Tri porodice, koje su evakuisane iz svojih domaćinstava, još nisu vraćene kućama.

Na području Trebinja i dalje je u prekidu putni pravac za Velju Goru, a nivo vode je u opadanju.