Zoran Lipovac, ministar
0

Popis stanovništva u RS-u u aprilu

SRNA
Zoran Lipovac
Zoran Lipovac
Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Republici Srpskoj bit će proveden od 1. do 15. aprila 2011. godine, a taj posao uradiće Zavod za statistiku RS, izjavio je Srni ministar uprave i lokalne samouprave RS Zoran Lipovac.

"U provođenju popisa veoma je važna saradnja jedinica lokalne samouprave sa Zavodom za statistiku u usklađivanju zajedničkih aktivnosti u vezi sa pripremom, organizacijom i provođenjem popisa", rekao je Lipovac.

On je naglasio da je to jedan od razloga za organizovanje sastanka predstavnika Ministarstva uprave i lokalne samouprave, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Zavoda za statistiku RS sa načelnicima opština i gradova u RS, koji će biti održan sutra u Banjoj Luci.

"Podsjećamo da su sve uprave i organizacije dužne da u slučaju potrebe pruže pomoć Zavodu za statistiku u izvršavanju poslova popisa, a u okviru svog djelokruga poslova. Tako su jedinice lokalne samouprave dužne da blagovremeno obezbijede obilježavanje naziva naseljenih mjesta, ulica i trgova i izvrše numeraciju kuća i zgrada i o tome obavjeste Upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Zavod za statistiku", naglasio je Lipovac.

U kontekstu predstojećeg popisa, dodao je Lipovac, Ministarstvo je aktivno radilo na donošenju Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS, kao i Uredbe o naseljenim mjestima.

Sastanak, na kojem će uvodno izlaganje imati ministar Lipovac, bit će održan u 11 sati, u konferencijskoj sali Administrativnog centra Vlade RS. 

Dnevnim redom je predviđena prezentacija relevantnog pravnog okvira Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS, Uredbe o naseljenim mjestima koja čine područje jedinica lokalne samouprave i Uredbe o registru naseljenih mjesta u jedinicama lokalne samouprave RS, o čemu će govoriti pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave Milanka Šopin.
Direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković govoriće o Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini u RS.

Na sastanku će biti riječi i o kartografiji za potrebe popisa stanovništva 2011. godine i osvrt na Geoportal, značaju Registra prostornih jedinica za jedinice lokalne samouprave, uputstvu za utvrđivanje i obilježavanje zgrada kao prelaznog rješenja do donošenja podzakonskog akta o utvrđivanju kućnih brojeva, označavanju zgrada brojevima i označavanju naziva naseljenih mjesta, ulica i trgova, aplikaciji kao prelaznom tehničkom rješenju za vođenje Adresnog registra u jedinicama lokalne samouprave.