Dimitris Kourkoulas
0

Popis stanovništva samo u jednom dijelu zemlje nije bitan EU

FENA
Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas je, prezentirajući redovni godišnji Izvještaj o napretku BiH u procesu evropskih integracija za 2008. članovima Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH, kazao da je u njemu navedeno i nepostojanje odgovarajućih statističkih podataka uključujući i ažuran popis stanovništva.

Po njegovim riječima, ovo predstavlja ozbiljan hendikep, prije svega, za planiranje politika, ali isto tako apsolutno je neophodan u svakoj zemlji čaki i kod otvaranja pregovora o pridruživanju.

"Ako vaša zemlja sutra uputi zahtjev za pristupanje, prva stvar koju države članice traže od Komisije jest da da svoje mišljenje mogu li se početi pregovori s ovom zemljom odmah“, kazao je Kourkoulas.

Mi onda, dodao je on, vašim organima vlasti šaljemo jednu vrlo dugu listu pitanja, više od 1.000 njih.

"Većina ovih pitanja odnose se na podatke, dakle traže se podaci na osnovu kojih mi donosimo našu ocjenu. Ako vaši organi vlasti ne budu u stanju odgovoriti na ovaj upitnik, na ova pitanja, to znači da mi, Komisija, nećemo moći Evropskom vijeću dati pozitivno mišljenje o otpočinjanju pregovora i to će onda od samog početka blokirati cijeli proces“, kazao je Kourkoulas.

Napominjući da je za pripremu popisa stanovništva potrebno najmanje dvije godine, kazao je kako bi da bi 2011. godine bio održan popis pripreme morale početi sada.

"Šta nam je potrebno, šta tražimo? To je vrlo jednostavno i to je uključeno u jednoj uredbi Evropske unije. Mi trenutno prevodimo uredbu na vaše jezike i tu postoje pitanja vezana za ekonomsku i socijalnu situaciju. Ovo je onaj obavezni dio zahtjeva", kazao je Kourkoulas.

Znam, dodao je, da je ovdje pitanje popisa vrlo osjetljivo u svakom uglu ove zemlje, "ali želim naglasiti da mi insistiramo na tome da bez popisa stanovništva na nivou cijele zemlje koji obuhvata sve ove obavezne zahtjeve, da će cijeli proces biti blokiran".

"Mi nemamo gledište o eventualnim dodatnim pitanjima, na vama je da odlučite o njima, ako se možete složiti, ili ne složiti u vezi s njima.

Želim također jasno reći da popis stanovništva samo u jednom dijelu zemlje, u jednom entitetu, nije bitan Evropskoj uniji i da neće zadovoljiti naše potrebe, naše zahtjeve. Dakle, samo popis na nivou cijele države koji će imati ista pitanja u ekonomskoj, socijalnoj oblasti će ispuniti zahtjeve Evropske unije“, kazao je Kourkoulas.