Demograf Stevo Pašalić
0

Popis stanovništva ili u koš sa Somalijom i Libanom

SRNA
Međunarodne standarde za popis stanovništva preporučuju UN, a specifičnosti se prepuštaju svakoj zemlji, tako da BiH zbog tih specifičnosti trpi već 19 godina, izjavio je demograf Stevo Pašalić.

"Sad i tome mora doći kraj. Godina 2011. posljednja je prilika da se uvrstimo u međunarodnu statističku evidenciju i da budemo zajedno sa 233 zemlje ili teritorije. Samo Liban i Somalija neće izvršiti popis 2010. ili 2011. godine i ako je BiH mjesto s njima, onda neka se popis i ne uradi", rekao je Pašalić za "Nezavisne novine".

On smatra da popis stanovništva u BiH treba vršiti po modelu koji se uvijek primjenjivao na ovim prostorima, jer su konstitutivni narodi u BiH njena ustavna kategorija.

"Ne bude li tog izjašnjavanja, mi praktično derogiramo Ustav. Privatna je stvar svakog stanovnika je hoće li se uopšte izjasniti o nacionalnosti. Međutim, moje čvrsto uvjerenje je da je interes svakog naroda da se izjasni o svom nacionalnom i religijskom opredjeljenju i time niko nije ugrožen“, naglasio je Pašalić.

On je dodao da više od 76 odsto zemalja ima izjašnjavanje o jeziku, 75 odsto o nacionalnoj pripadnosti i oko 55 odsto o religijskoj pripadnosti. 

"U Evropi su sve multietničke zemlje to vršile, a nisu zemlje koje su dominantno jednonacionalne kao što su naprimjer Francuska i Njemačka", rekao je Pašalić. 

Govoreći o popisu dijaspore, Pašalić je pojasnio da je preporuka UN da se popisuje svaki stanovnik koji je najmanje godinu dana imao prebivalište u BiH. 
"Oni koji su državljani BiH, a ne nalaze se u BiH, i dalje ostaju njeni državljani i niko im to ne oduzima. Mora se praviti razlika između stanovnika i državljana“, istakao je Pašalić.

On je dodao da oni koji žive izvan BiH mogu biti na posebnim pisnicama, kako bi se vidjelo koliko ljudi ima u dijaspori, ali ne mogu ući u ukupan broj stanovnika.