OHR
0

Popis državne imovine još nije završen

SRNA
Tim OHR-a trebalo bi da tokom sljedeće dvije sedmice završi popis državne imovine i dostavi ga Savjetu ministara BiH.

"Još nije završen popis. Kopije popisa biće upućene gradonačelniku Brčko distrikta Draganu Pajiću i premijerima Republike Srpske Miloradu Dodiku i Federacije BiH Mustafi Mujezinoviću", rekao je za Srnu portparol OHR-a Mario Brkić.

On je podsjetio da će OHR potom ove informacije objaviti da bi građani BiH imali jasniju sliku o imovini koja može i treba da bude upotrijebljena za njihovu korist.

Brkić je naglasio da popis državne imovine predstavlja samo prvi korak u ispunjavanju uslova za zatvaranje OHR-a.

"Tačan i obuhvatan popis državne imovine je očigledno od temeljnog značaja, ali rješenje pitanja državne imovine zahtijeva popis, zakon i obavezujući sporazum između države i entiteta koji će konačno raspodijeliti državnu imovinu tako da svaki nivo vlasti u BiH posjeduje imovinu koja mu je potrebna za njegove funkcije", naglasio je Brkić.

On je napomenuo da je riječ samo o popisu i da OHR neće odlučivati o raspodjeli nepokretne imovine, već će vlasti u BiH morati to da urade

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pokrenuo je 12. avgusta proces u okviru koga će OHR prikupiti popis nekretnina nad kojima je 31. decembra 1991. godine pravo raspolaganja ili upravljanja imala bivša Socijalistička Republika BiH, te nekretnina koje su na BiH prenesene kao rezultat međunarodnog sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ.