Ima potvrđenu optužnicu
6

Ponovo se traži smjena ministra policije u Tuzli: Potez koji bi mogao ugroziti skupštinsku većinu

A. K.
Sulejman Brkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sulejman Brkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Tuzlanskog kantona Midhat Čaušević pokrenuo je priču o mogućoj smjeni kantonalnog ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Brkića, protiv kojeg je potvrđena optužnica Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Naime, Čaušević je zatražio od Kluba zastupnika SDA da izvjesti Kantonalni izvršni odbor stranke vezano za pokretanje procedure o smjeni ministra unutrašnjih poslova TK Sulejmana Brkića. O svemu ovome upravo će najveći organ stranke na nivou kantona donijeti svoju konačnu odluku.

"Kao zastupnik u Skupštini TK koji je birao ministre skupa sa ostalim kolegama iz skupštinske većine smatrao sam da onaj ministar protiv kojeg je potvrđena optužnica ne može više obnašati tu funkciju. Poštujući princip presumpcije nevinosti i ne ulazeći u sam ishod sudskog procesa, ali u ovom trenutku smatram da spomenuti ministar ima pravnih i moralnih zapreka da dalje nastavi obnašati tu funkciju", kazao je Čaušević za Klix.ba.

On je podsjetio da po Zakonu o zaštiti tajnih podataka osoba protiv koje je podignuta ili potvrđena optužnica više nema mogućnost pristupa tajnim podacima.

"Odredbe zakona su jasne i samim tim spomenuti ministar unutrašnjih poslova TK je disfunkcionalan jer ne može svoju funkciju obnašati u potpunosti. Jednostavno, ograničen je tim zakonskim rješenjem", naglasio je Čaušević.

Protiv ministra unutrašnjih poslova TK Sulejmana Brkića iz stranke Socijaldemokrati BiH Kantonalno tužilaštvo je potvrdilo optužnicu zbog primanja koristi za trgovinu utjecajem.

Shodno Zakonu o zaštiti tajnih podataka, premijer TK Denijal Tulumović, kako nam je potvrđeno, obratio se Ministarstvu sigurnosti BiH, a kako je istaknuto, Brkić je isključen iz postupka dobijanja sigurnosnih podataka.

S druge strane, ministar Brkić je za Klix.ba kazao da neće podnijeti ostavku.

"Kukavica nisam, ostat ću sve dok me skupštinska većina ne smijeni s te dužnosti. Ovo sve što se radi je jedna montirana politička optužnica te se na sve moguće načine pokušavam spriječiti u obavljanju onoga što sam obećao građanima, a to je bespoštedna borba protiv korupcije. Dosad sam podnio pet ili šest krivičnih prijava te se na sve način pokušavam diskreditovati i ukloniti s pozicije ministra", kazao je Brkić za Klix.ba.

On navodi da pristup tajnim podacima stepena interno i povjerljivo ima i dalje, u skladu sa zakonom, dok direktor Uprave policije TK kao osoba sa posebnim ovlaštenjima, skupa sa sekretarom MUP-a TK, imaju pristup podacima stepena tajno.

"Zakon o zaštiti tajnih podataka svim ministrima u vladi daje pristup podacima stepena interno i povjerljivo, što je sasvim dovoljno za obavljanje bilo kojeg posla iz djelokruga ministarstva. Pristupi tajnim i supertajnim podacima su pristupi koji su skoro pa u ratnim uslovima i za koje po zakonu pravo ne bi trebao imati nijedan ministar kao civilno lice. Ja nemam smetnji u svom radu", naveo je Brkić.

Brkićevu ostavku ranije su iz istog razloga zatražili i iz Socijaldemokratske partije (SDP) u Tuzlanskom kantonu.

Inače, eventualna smjena ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona na prijedlog SDA zaljuljala bi i koalicijske odnose između ove stranke i Socijaldemokrata BiH, a koji su prilično stabilni u najmnogoljudnjem kantonu u Federaciji BiH.

Ovo nije prvi put da se traži Brkićeva smjena. Isto se dogodilo i u januaru ove godine, kada je procedura pokrenuta na prijedlog 12 zastupnika iz Socijaldemokratske partije (SDP), Pokreta demokratske akcije (PDA) i Naše stranke (NS). Međutim, prijedlog smjene nije dobio potrebnu većinu.