BiH
27

Ponovo oslobođen vozač Hitne pomoći koji je udario Harisa Tvrtkovića, roditelji ogorčeni

Piše: E.S.H.
Vozač Salčin (desno) i njegov advokat (Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Vozač Hitne pomoći Adnan Salčin oslobođen je danas ponovo odgovornosti za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je teško povrijeđen dječak Haris Tvrtković.

Nakon prvog postupka Kantonalni sud Sarajevo je poništio oslobađajuću presudu za vozača jer sudija nije uzeo u razmatranje iskaze svjedoka Tužilaštva Kantona Sarajevo, te nije obrazložio zbog čega je povjerenje dao samo iskazima svjedoka odbrane.

U obrazloženju današnje sudija Igor Todorović je istakao kako za izricanje kazne vozaču Salčinu nije bilo dovoljno jasnih i uvjerljivih dokaza i da su svjedoci mijenjali iskaze, zbog čega sud nije mogao da im pokloni vjeru.

Advokat optuženog Kemo Karup je rekao da je odbrana očekivala ovakvu presudu.

"To smo najavili na početku suđenja. U prvostepenom postupku je isto bila oslobađajuća presuda. Naravno nama je žao što je dijete povrijeđeno, ali nam je drago što je Općinski sud utvrdio istinu na koji način je došlo do nesreće i da nije bilo propusta optuženog", izjavio je advokat Kemo Karup.

Optuženi Adnan Salčin je izrazio žaljenje zbog nesreće u kojoj je teško povrijeđen dječak Haris Tvrtković.

"Žao mi je što je došlo do ovog slučaja, ali zahvaljujem Bogu što je Općinski sud donio pravednu i poštenu presudu“, rekao je optuženi Salčin.

Roditelji sedamnaestogodišnjeg Harisa, Ševal i Sanela Tvrtković nisu očekivali ovakvu presudu.

"Nadali smo se da će ova presuda biti bar malo pozitivna za naše dijete. Tužilaštvo će se žaliti, imamo pravo žalbe, ali ne vjerujemo da će to biti pozitivno za naše dijete", rekla je Harisova majka.

Iako je utvrđeno da je Haris imao teške povrede, ipak, kako je navedeno, nije bilo dovoljno dokaza.

"Ne mogu da vjerujem šta sam čula svojim ušima još uvijek. Nemam nikakav komentar. Dijete je potpuno uništeno. Svi znaju u kakvom je stanju i da gubi svako pravo na dalje liječenje i školovanje, a i sve ostalo. Ovom presudom ga je potpuno zgazio. Optuženi Adnan Slačin je dolazio na Kliniku za neurohirurgiju i fizijatriju, jer je bio u odijelu Hitne pomoći. Nakon toga više nikada nije prešao naš prag i ne može očekivati da mi budemo jako fini, jer je naveo da je bio uz naše dijete i više nego moj suprug i ja", rekla je Sanela Tvrtković.

Otac Ševal Tvrtković je razočaran ovakvom presudom i rekao je da je poražavajuće da neko ko ubije dijete mora odgovarati.

"Dobijete kaznu kada nepravilno parkirate automobil, a ne kada ubijete dijete. U ovom slučaju Haris je uz Božiju volju živ i mi smo sretni zbog toga. Da ne odgovara neko ko uradi ovakvo nešto, to je strašno", rekao je otac Harisa Tvrtkovića.

Haris Tvrtković je, krajem aprila ove godine svjedočio protiv vozača Hitne pomoći, a Tužilaštvo i odbrana su 20. juna imali završna izlaganja u slučaju protiv Adnana Salčina.

Podsjećamo, Harisa je, vozeći bicikl prije tri godine, udarilo vozilo Hitne pomoći na raskrsnici u Vogošći. Vozač je zaobišao kolonu koja je stajala ispred upaljenog crvenog svjetla na semaforu i udario dječaka nanijevši mu teške povrede. Haris je preživio, iako se tome nisu nadali domaći doktori. Ipak Haris se ne može samostalno kretati ili razgovijetno govoriti.