Neslaganja u većini
18

Ponovo odgođena sjednica Parlamenta FBiH, zakoni o doprinosima i porezu na dohodak na čekanju

Er. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Većina u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odlučila je odgoditi sjednicu federalnog organa zakonodavne vlasti na kojoj su trebali biti razmatrani Prijedlog zakona o doprinosima i Prijedlog zakona o porezu na dohodak.

Nakon jednosatne pauze koju je zatražio Klub zastupnika iz reda SDA federalni parlamentarci ponovo su sjeli u zastupničke klupe. Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović informisao je zastupnike da je u međuvremenu održana sjednica Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj je donesen zaključak, uz većinu glasova, da se odgodi 6. redovna sjednica te da se danas održi samo 7. redovna sjednica.

Kako je objasnio, znatan broj amandmana odnosi se na zakone koji su predloženi za 6. redovnu sjednicu, a i neki od klubova tražili su dodatne konsultacije u vezi s tačkama dnevnog reda.

Šef kluba zastupnika SDP-a BiH Damir Mašić rekao je da je jučer bilo jasno kako ne postoji parlamentarna većina za usvajanje ovih zakona te je zamolio predsjedavajućeg da ne stavlja ove tačke na dnevni red dok se političke stranke ne dogovore.

"Ovo sve djeluje pomalo neozbiljno. Druga stvar, podsjećam da smo 10. aprila 2019. godine usvojili zaključak da se Zakoni o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima neće razmatrati sve dok u tom paketu ne bude zakon o minimalnoj plaći", rekao je Mašić.