{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ponovljena odluka o uvozu 50.000 tona sirovog šećera

S
10.10.2012. u 15:12
0
0
Ponovljena odluka o uvozu 50.000 tona sirovog šećera
0
Ponovljena odluka o uvozu 50.000 tona sirovog šećera
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH donijelo je danas odluku o ponavljanju količina tarifnih kvota u 2012. godini koje se odnose na uvoz sirovog šećera od šećerne trske za rafiniranje, oslobođen od carine u iznosu od 50.000 tona za korištenje u kapacitetima instaliranim u BiH do 31. decembra ove godine.
Ova odluka donesena je na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Na prijedlog ovog ministarstva, Vijeće ministara BiH donijelo je i odluku o dopuni odluke o zabrani uvoza i provoza određenih pošiljki u BiH radi sprečavanja unošenja afričke svinjske kuge, kojom se Ukrajina uvrštava na popis zemalja iz kojih je zabranjen uvoz određenih životinja i proizvoda životinjskog porijekla.

Donesena je i odluka o dopuni odluke o zabrani uvoza i provoza određenih pošiljki u BiH radi sprečavanja unošenja koi herpes virusa, kojom se Italija uvrštava na popis zemalja iz kojih je zabranjen uvoz određenih vrsta ribe.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas Prijedlog osnova za pokretanje postupka za priznavanje nadležnosti Komiteta za prisilne nestanke od strane BiH, koji će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH dostaviti Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

Na ovaj način, BiH pokreće proceduru za preuzimanje obaveza da provodi istrage s ciljem lociranja nestalih osoba, kao i da procesuira lica koja su odgovorna za nestanke, garantuje punu kompenzaciju njihovim porodicama i odgovori zahtjevima žrtava u BiH i efikasno reaguje na međunarodne obaveze.

Danas je usvojen i Plan o smjernicama politika tržišta rada i aktivnim mjerama zapošljavanja u BiH za ovu godinu, koji je pripremila Agencija za rad i zapošljavanje BiH u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske, Federalnim zavodom za zapošljavanje i Zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta.

Mjerama aktivne politike zapošljavanja za ovu godinu želi se pomoći u dostizanju ciljeva definisanih Strategijom zapošljavanja, koje se odnose na povećanje stope zaposlenosti mladih za dva odsto i stope zaposlenosti žena za 1,5 posto godišnje, te smanjenje stope dugotrajno nezaposlenih i drugih teško zapošljivih kategorija nezaposlenih osoba, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Ovim planom, kako se navodi, nadležne institucije definišu i mjere na ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize koja se reflektuju i na tržište rada u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: