Vrijeđao Suljagića
3

Poništena odluka o razrješenju direktora Osnovne muzičke škole na Ilidži

Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je donijela Odluku o poništenju Odluke o razrješenju direktora JU Osnovna muzička škola Ilidža, koju je donijela Vlada KS 27. oktobra 2011. godine, zbog, kako je navedeno, nenadležnosti organa koji ju je donio.

Zakonom o osnovnom obrazovanju definisano je, između ostalog, da odluku o prestanku dužnosti direktora donosi školski odbor škole, a što nije ispoštovano u navedenoj proceduri razrješenja direktora. Istovremeno poništena je i Odluka o postavljanju vršioca dužnosti direktora ove Javne ustanove koja je donesena također u oktobru mjesecu prošle godine.

Podsjetimo, direktor Osnovne muzičke škole na Ilidži Mehmed Bajraktarević smijenjen je nakon što je vrijeđao Emira Suljagića, tadašnjeg ministra obrazovanja i nauke KS.

O plaćanju komisija za dodjelu koncesija

Vlada Kantona Sarajevo je na svojoj četvrtoj sjednici dala saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Kantonalne uprave civilne zaštite na osnovu koga će biti omogućeno okončanje procedure integrisanja Profesionalne vatrogasne brigade KS u sistem Civilne zaštite, a što je propisano Zakonom o zaštiti od požara Federacije BiH.

Vlada je dala saglasnost i na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji novoformiranog Kantonalnog Zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći čime su se stekli uslovi za upošljavanje kadrova koji će biti na usluzi pružanja besplatne pravne pomoći za osobe koje po Zakonu imaju na to pravo.

Vlada je raspravljala o jedinstvenim kriterijima za plaćanje komisija za dodjelu koncesija te utvrdila da je potrebno donijeti drugačije kriterije u toj oblasti, s obzirom da dosadašnja, kako je naglašeno, previsoka izdvajanja za ovu svrhu nisu polučila očekivanim efektima te da bi upravo to trebao biti jedan od kriterija vrednovanja rada ovih komisija. S obzirom da je još uvijek otvoreno pitanje raspodjele prihoda od koncesija između općina i Kantona, definisanje ovih iznosa trebalo bi da odredi i omjer plaćanje troškova svih predradnji potrebnih za dodjelu koncesija.

Imenovanje direktora u školama

Vlada je dala saglasnost za imenovanje direktora u četiri osnovne škole u Kantonu Sarajevo, tako da će direktor u OŠ "Vrhbosna" u naredne četiri godine biti Mirsad Lelo, u OŠ "Porodice ef. Ramić" to će biti Mersiha Šahinbegović, u OŠ "Zajko Delić" mjesto direktora je pripalo Zijadu Omerbegoviću, a u Trećoj osnovnoj školi Ilidža nova direrektorica će biti Fatima Habota.

Vlada je prihvatila i uputila zastupnicima Skupštine na upoznavanje Informaciju o monitoringu i evaluaciji Programa sufinansiranja zapošljavanja pripravnika u protekloj godini čiji je cilj prezentiranje konkretnih efekata ovog programa.

Podsjećamo da je Program sufinansiranja zapošljavanja pripravnika pokrenut kako bi se pružila mogućnost zapošljavanja i osposobljavanja mladih osoba bez radnog iskustva za samostalan rad u struci, odnosno obavljanje pripravničkog staža nezaposlenih mladih osoba bez radnog iskustva koji su prijavljeni na evidenciju nezaposlenih.

Monitoring je dao čitav niz podataka o toku i efektima Programa, koji je, prema evidencijama, anagažirao u datom periodu 1.177, od toga 686 ili 58 % bilo je zaposleno kod poslodavca iz realnog sektora, a 491 ili 41,72 % kod poslodavca iz javnog sektora. Podaci kažu da je 37,65 % pripravnika nakon isteka pripravničkog staža nastavilo radni odnos kod istog i njih 5,05 % kod drugog poslodavca, dok su se ostali nakon obavljenog staža prijavili na evidenciju nezaposlenih.