Sve ponovo
16

Poništen konkurs za zgradu Centralne banke u Hastahani

I. P.
Hastahana (Foto: D. S./Klix.ba)
Hastahana (Foto: D. S./Klix.ba)
Centralna banka Bosne i Hercegovine poništila je konkurs za idejni projekt nove zgrade u centru Sarajeva, odnosno na području Hastahane, potvrđeno je iz CBBiH za Klix.ba.

Riječ je o objektu koji je u planu izgradnje na zemljištu koje generalno odgovara području današnjeg parkinga na lokalitetu Hastahane.

Kako se navodi, konkurs je raspisan sredinom jula, ali nijedno od ponuđenih rješenja nije zadovoljilo kriterije Centralne banke Bosne i Hercegovine.

"Ovlaštena konkursna komisija je nakon provedene procedure i detaljne stručne analize četiri konkursne prijave utvrdila da nijedan od dostavljenih radova ne ispunjava kriterije utvrđene u konkursnoj dokumentaciji kao i uslove projektnog zadatka", rečeno nam je iz CBBiH.

Nakon isteka zakonskog roka za žalbu, CBBiH će donijeti Odluku o ponovnom pokretanju postupka javne nabavke usluge izrade idejnog rješenja za potrebe CBBiH - Glavne jedinice Sarajevo, putem konkursa za izradu idejnog rješenja, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, navodi se u obrazloženju.

Podsjetimo, Centralna banka BiH je 2019. godine kupila zemljište površine 2.290 kvadrata za 4,7 miliona konvertibilnih maraka.

Gradnja objekta je kontroverzna zbog mišljenja dijela građana Sarajeva da se gradnjom objekta narušava izgled, odnosno namjena Hastahane.