Franjo Topić
0

'Pomozimo Haitiju, i mi smo bili gladni i žedni'

FENA
Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" Franjo Topić uputio je javni poziv za prikupljanje veće pomoći Haitiju. Podsjetivši na katastrofalan potres koji je pogodio Haiti prije nekoliko dana, Topić u pozivu navodi da je ta zemlja, još od oslobađanja od francuske kolonije, jedna od najsiromašnijih područja američkog kontinenta, saopćeno je iz "Napretka".

On podvlači da se cijelo stoljeće Haićani bore protiv neimaštine i siromaštva, ali i protiv političkog nasilja i korumpiranih diktatora.

"Bosna i Hercegovina mora imati srce i sluh za ovu okrutnu katastrofu, za koju ljudi, stanovnici Haitija nisu krivi, kao što za prošli rat i tragediju nisu bili krivi ni obični stanovnici BiH. Četiri godine smo se zajedno borili i preživljavali u situaciji koja je izazvana čovječijim djelovanjem. Bili smo i gladni i žedni", ističe se u pozivu.

Topić smatra da se iz tog razloga moramo više razumjeti i više pomoći tim nesretnim ljudima koji su nastradali prirodnim djelovanjem koje je u jednoj minuti usmrtilo veliki broj ljudi i ostavilo gotovo 100.000 siročića.

"Pomognimo im! Pomognimo ovoj djeci koja su i gladna i prestrašena. Stoga pozivam sve vlasti BiH, sve institucije i sve građane kao i sve Napretkove podružnice da pomognu svatko na svoj način", zaključuje se u Topićevom pozivu.